Свалят цените на лекарствата

Парите

13-01-2014, 07:58

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Кабинетът казва вариантите в петък

Намаление на цените на лекарствата ще се опита да направи кабинетът на Пламен Орешарски. Мярката е част от приоритетите на правителството за 2014 г., които ще бъдат представени на депутатите в петък при отчета на правителството за първите шест месеца управление, научи "Стандарт".

Идеята е да се ревизират цените както на лекарствата, които купуваме с пари от джоба си, така и на тези, които плащат здравната каса и болниците. Механизмите за това са различни и тепърва ще се обсъждат. Ще се търсят всички възможни начини, издадоха висши държавни служители. Това означава, че при лекарствата с рецепта най-вероятно ще се променят надценките за аптеките и търговците на едро. В момента те са 7%, 6% и 4% за дистрибуторите и съответно 20%, 18% и 16% за фармацевтите. Конкретните цени зависят от стойността на медикамента. Ако държавата реши да намали тези проценти обаче, ще срещне силната съпротива на търговците. Освен това ефектът е спорен, защото, ако спаднат надценките, най-вероятно търговците ще махнат отстъпките си за пациентите, които сега правят.

Друг вариант, който се обсъжда, е промяна на държавите, с чиито цени на лекарствата сравняваме нашите, а след това взимаме най-ниската и я регистрираме у нас. В момента тези страни са Румъния, Франция, Гърция, Естония, Словакия, Литва, Португалия, Италия, Финландия, Словения, Дания и Испания. Ако в тях едно лекарство не е регистрирано, тогава се вземат Белгия, Чехия, Латвия, Унгария и Полша. Ако една държава се подмени с друга, това може да доведе до промяна и на цената на лекарствата у нас. Освен това държавата ще продължи да търси вариант за договаряне на цените на медикаментите, които плаща здравната каса. Въпреки желанието си тя не въведе такова през миналата година. Така касата плаща за едни и същи медикаменти повече, отколкото други държави.

Намаляването на ДДС за лекарствата също е начин за поевтиняването им. Сред другите мерки, които ще се обсъждат, е връщането на евтини медикаменти на българския пазар, които са изчезнали. Също така ще се обсъди и дали трябва да се въведе служебно замразяване на цените на лекарствата без рецепта за още 1 г. Те могат да се увеличават с процента на инфлация веднъж на 12 месеца. Служебният кабинет обаче ги замрази до април 2014 г.