Снегът остава мираж, пролет пукна през януари

Животът

12-01-2014, 23:22

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

В четвъртък температурата във Варна ще достигне 14 градуса

Тази зима е сред 10-те с най-малко валежи у нас. Ситуацията без валежи до средата на януари вече е определена от метеоролозите като ненормална. Ако липсата на сняг продължи още двайсетина дни, възможно да се появят повсеместни проблеми с питейната вода. Заради сухата зима, вече над 50 селища у нас са на воден режим. 

Дългосрочните прогнози сочат, че е много вероятно след 20 януари да ни достигнат антициклони, които носят повече влага. Дори и да падне сняг обаче  първите два месеца на годината ще останат с по-малко валежи от обикновено.

Във Варна ще завали най-рано в четвъртък, но ако изобщо се случи, падналите валежи ще са от дъжд, а не от сняг. Температурите в морската столица ще са по-подходящи за пролетта, отколкото за средата на януари. До 14 градуса ще се качи живакът в термометъра в четвъртък. 

Според експерти причината за метеорологичните аномалии е глобалното затопляне. По-високите температури увеличават енергията в атмосферата и динамиката на процесите пречи на валежите да паднат както обикновено.