Най-странните животни застрашени от изчезване

Животът

12-01-2014, 10:51

Снимка:

iskamdaznam.com

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Много от тях са забележително красиви, докато други точно обратното

Над 20 000 вида риби, 6000 вида влечуги, 9000 птици, 15000 бозайника и над милион насекоми са открили учените. Някои от най-странните и невероятни животни, които са застрашени от изчезване представи iskamdaznam.com. Много от тях са забележително красиви, докато други точно обратното, но всеки един от тези животински видове си има своята изключителна история.

Соленодон
Не, това не е гризач. Странният соленодон е бозайник, открит наскоро в Куба. Макар да изглежда като плюшена играчка, бозайникът инжектира силна отрова през зъбите си, подобно на змия – това е единственият бозайник, който го може. Соленодонът е лесно раздразним и реагира дори на падащо листо. Видът се храни с мърша и насекоми и e жизненоважен за екосистемата си. Учените са го смятали за изчезнал, докато не са открити няколко през 2003г. В момента соленодоните са изключително близо до изчезване.

Какапо

Това е не само най-редкия, но и най-странният вид папагали в света. Какапо е нощна птица, която не лети, а предпочита да върви километри през горите всяка нощ. Тя е най-тежкият папагал в света с тегло 3.6 кг. и може да се види в Нова Зенландия, където се срещат и други редки птици. Останали са само 62 папагала от този вид в света.

Морски дявол
Голямата, грозна и бодлива риба от снимката е женският морски дявол. Мъжкият е 20 пъти по-малък и представлява малкото петно, върху нея. Той се заравя в женската със зъбите си и тя го „храни” докато не изгуби очите си, вътрешните си органите и накрая живота си. До тогава тя вече е получила спермата му и той вече е ненужен.

Лесбийски гущери
Тези американски, пустинни гущери се възпроизвеждат въпреки, че всички са женски. По интересен начин някои от тях симулират сексуален акт, както при обикновените гущери. Доказано е, че по-този начин се възпроизвеждат по-успешно.
Киви
Всички знаят, че Киви е застрашена от изчезване безкрила птица. За да компенсира липсата на крила, Киви всъщност е агресивна и своенравна малка птица. Тя е единствената с мустаци и е способна да надушва храната и опасностите както при кучетата. Всъщност тя има най-развитото обоняние сред птиците. Това може би се дължи и на факта, че Киви са единствените птици с изпъкнали ноздри. Противно на повечето твърдения, Киви има крила, но те са много малки и се забелязват трудно под пухкавите пера. Още интересни факти за чудатата птица: яйцата са доста тежки, около една пета от теглото им; двойките могат да съжителстват по 30 години; женските са по-големи от мъжките. Всъщност таткото гледа малките докато майката ловува . Птиците Киви са най-малките безкрили птици на земята.
Олм
Необикновената амфибия е сляпа, живее до 100 години и издържа 10 години без храна. Живее в подземните води на Италия, Хърватска и Херциговина, където изумява местните с кожата си, която напомня човешката. За разлика от другите амфибии, Олмът прекарва целия си живот във водата.
Прилеп Бъмбълбий
Миниатюрният прилеп достига големина до 2 см. Тези малки бозайници летят като колибрита и като всички прилепи предпочитат пещерите и се хранят с насекоми. Този вид прилепи се среща в Тайланд и е един от 12-те най-застрашени от изчезване видове. Останали са по-малко от 200.
Ай Ай
Тези примати са единствените бозайници, които използват ехолокация за да ловуват. Ай Ай живеят в сферични гнезда с малка дупка за вход и изход. Използват средните си пръсти за да се закачат по дърветата, където търсят насекоми. Може би заради необичайно големите си очи и уши, това уникално животно е смятано за демон или лоша поличба. Обитаващи Мадагаскар, Ай Ай често са убивани от суеверните обитатели на острова.
Качулат тюлен
Мъжките арктически тюлени от този вид имат издута качулка на черепа. Когато са предизвикани, ядосани или просто се фукат, мъжките качулати тюлени надуват качулките си, които са с диаметър до 30 см. За съжаление заради глобалното затопляне, което причинява топенето на арктическия лед, качулатите тюлени са се превърнали в застрашен вид.
Ехидна
Ехидната е един от двата вида бозайници, които снасят яйца. Макар да изглежда като голям таралеж, покритото с шипове създание е плахо и срамежливо. Ехидната има дълга, влажна муцуна и още по-дълъг език, който използва за да лови термити. Няма зъби и затова „дъвче” термитите като ги смачква с езика си. Има 4 вида ехидна и заедно с птицечовката са единствените еднопроходни (бозайници снасящи яйца).
Монито дел монте
„Малката планинска маймуна” от Южна Америка всъщност не е маймуна, а двуутробно, мигрирало от Австралия преди много време. Доста е дребно – само 12 сантиметра. Те са нощни животни, хранят се с месо и са известни (сред учените) с необикновената си опашка, в която могат да натрупат достатъчно мазнини за да увеличат двойно размера си. Това им позволява да издържат дълго време без храна.
Пингвинът с искрящо жълти очи
Жълтоокият пингвин, обитаващ Нова Зенландия, е най-редкия и странен пингвин в света. Може да се гмурка на 120 метра дълбочина и предпочита да гнезди в гората, вместо на плажа. Поради изсичането на крайбрежните гори, необикновеният пингвин е застрашен от изчезване.
Птицечовка
Отровна е, има патешка човка, крака като на видра, тяло на бозайник и снася яйца. Птицечовката и ехидната са единствените еднопроходни (бозайници, снасящи яйца). Обитава Австралия и Тазмания, където през 19-ти век са избивани почти до изчезване заради кожата си, но през 20 век са обявени за защитен вид. Въпреки това, те продължават да биват избивани от бракониерите.

Призрачна жаба
Слаботелесната призрачна жаба има специални приспособления, които й позволяват да обитава бурни потоци в Южна Африка. Малките имат уста във формата на диск, с която се прикрепват, а възрастните имат пръсти като вендузи, с които се задържат към камъните във водата.

Лилава жаба
Тя наистина е лилава. Но не цветът е уникален при нея. Лилава жаба прекарва по-голямата част от годината на 4 метра под земята. Открита е през 2003г. в Керала. Местните знаели за уникалната жаба от години, но учените не им вярвали. Причината лилавите жаби да са открити толкова късно е защото излизат на въздух само за 2 седмици по време на дъждовния сезон.
Дутонг (голямо морско тревопасно)
Дутонгът има общи белези с морската крава и е далечен роднина на слонът. Уникалното при него е, че има разделена опашка (като при китовете), която използва за да стои изправен на нея и да държи главата си над водата. Дутонгът е заплашен от бракониерите, които ги избиват заради месото, маслото, кожата и костите. Видът е изключително застрашен.

Скоклив заек
От години скокливият заек е преписван към различни животински видове – към пустинни гризачи, катерици и дори към бодливи прасета. Сега е отделен вид и напомня както на кенгуру, така и на заек. Има къси крайници с нокти, които използва за копаене, както и много подвижни уши, които могат да се затворят, за да предпазват ушния канал. Заема много смешна позиция когато ляга: изпъва краката си напред, след което си отпуска главата и ръцете направо на земята
Суматрийски заек
Това е най-редкият вид зайци в света, който е забелязван само два пъти за повече от век. Местните дори не знаели за съществуването му. Смята се, че е почти изчезнал. (Има само няколко снимки на това изключително рядко срещано животно.)
Ленивецът
Ленивецът е от групата непълнозъби, в която влизат още мравоядът, броненосецът и ехидната. Повечето непълнозъби са изчезващи видове. Има много необикновени факти за ленивците. Всички имат три пръста, но само два нокътя. Често ловуват на групи. През по-голямата част от живота си висят по дърветата. Върху ленивците живеят повече от 600 вида бактерии, растения и животни. Необикновените създания могат да завъртат главата си на 270 градуса. Друг интересен факт е, че обичат да пият бира.