Пеевски опитва да цензурира чужда телевизия (видео)

Новините

11-01-2014, 17:52

Снимка:

© БГНЕС

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

"Не купувам от Lafka" се завъртя във Фейсбук

Откъде тръгна "Не купувам от Lafka"

Телевизионен екип на френско-немска медиа опитал да снима имоти, сочени за собственост на Пеевски, получили забрана и обаждане да изтрият записите

Депутатът от ДПС Делян Пеевски е направил опит да предотврати излъчването на телевизионен репортаж за него във френско-немската телевизия Arte, след като екип на телевизията е опитал да снима имоти, сочени за собственост на семейството му. Това става ясно от репортаж на журналиста Даку Якувлявич, излъчен преди ден и посветен на протестите в България, съобщи bTV.

Материалът е озаглавен "България: самотна битка срещу корупцията" и показва предисторията на протестите срещу правителството на Пламен Орешарски, като информира за повода българите да протестират всяка вечер, стотици дни поред.

Репортажът започва с журналиста Николай Стайков от сайта NOresharski.com и преглед на събитието, довело до началото на протестите – избирането на депутата от ДПС Делян Пеевски за председател на ДАНС. Видеото показва клип от предизборната кампания на ДПС в Крън с Пеевски на сцената пред събралата се публика и информира за обвързаностите на семейството му с медийния бизнес в България. Материалът продължава с разследване на Николай Стайков, открило близо 100 имота на Пеевски.

Пред луксозния хотел "Берлин" той коментира, че никой от тези имоти, намиращи се в скъпи софийски квартали, не се води на името на Пеевски, а на майка му Ирена Кръстева.

Екипът е направил опит да снима някои от тези имоти, но им е било попречено. Якувлявич посочва, че са искали да разберат повече за хотела, но охраната е забранила снимките. В следващия имот ситуацията е сходна – чрез скрита камера се вижда как полицията спира колата на журналистите и иска документите на оператора. Репортерът на Arte посочва желанието на оператора да остане анонимен. По-късно той е получил обаждане, чрез което му е оказан натиск да не бъде излъчван материала.

Според автора полицията е съобщила на Пеевски за случващото се. "Малко по-късно операторът получи обаждане с искането този репортаж да не бъде излъчван." Хора с тъмни дрехи и полицията явно следят за спазването на това искане, допълва репортерът. 

Точно подобни действия събират всяка вечер протестиращите на улицата, продължава близо 4-минутният репортаж. С атмосфера от ежедневните шествия на пл. "Независимост" в София, авторът посочва, че Делян Пеевски се е превърнал в символ на мафията. Протестиращите не се отказват от надеждата, че Европейският съюз ще направи нещо за тях, но до тогава са сами в борбата си, приключва материалът.

Ето и репортажът на чуждата телевизия