Уволниха шефа на кучкарника заради фалшива диплома

Активистът за правата на животните Анатолий Тодоров не е завършил ветеринарна медицина

Кметът на Варна Иван Портних е прекратил днес трудовия договор на Анатолий Тодоров, управител на Общинския приют за безстопанствени кучета.

След множество сигнали подадени от граждани и медии за съмнения в автентичността на квалификацията на Анатолий Тодоров е била разпоредена проверка.

Днес е постъпил официален отговор от Медицински университет Плевен, че лицето не е обучавано и диплома за висше образование не му е издавана. Отговорът е подписан от ректора на вуза - професор д-р Томов. Уведомени са компетентните органи.

След уволнението на скандалния бивш шеф на кучкарника в Каменар - Иван Радев, през септември 2013 Общината обяви конкурс за нов управител на общинския приют за безстопанствени животни. Изискванията към кандидатите бяха: поне степен "бакалавър" в някоя от областите ветеринарна медицина, животновъдство или общо инженерство. Изисква се и поне две години професионален опит в област, свързана с изпълняваните преки задължения. Новият началник трябва да организира и управлява функциите по осигуряване, ръководене и обслужване дейността на приюта, както и да осъществява контрол по спазването и осигуряването на необходимите зооветеринарни изисквания при престоя на бездомните кучета. Основната заплата, обявена от общината, беше 744 лева.

Природозащитникът Анатолий Тодров е назначен на 1 декември миналата година, след като приюта дълго време беше без директор. Чрез регистрираното НПО "Право на живот по закон" той е наблюдавал дейността на приюта от 2011 година насам. Сред множество подадени от него сигнали е и този за куче, родило след кастриране в приюта.

По време на краткото му управление приюта няколко пъти е отварял врати за граждани и е осигуряван свободен достъп.

Според мнение на СНЦ "Право на живот по закон", публикувано в страницата на дружеството във Фейсбук, встъпването му в длъжност ще обърка бизнеса на известни организации за защита на бездомните кучета, а всъщност, занимаващи се с продажбата им на осиновители от чужбина.