Нов "драстичен" скок в цените на земеделските земи, очакват експерти

Парите

10-01-2014, 13:31

Снимка:

Архив

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Най-високи са цените в Добричко

Земеделските земи ще бъдат отново хит на пазара на недвижими имоти. В този сектор се очаква и единственото драстично поскъпване на цените на фона на останалите недвижимости. Това заяви експертът и бивш председател на Национално сдружение Недвижими имоти Орлин Владиков, цитиран от Дир.бг.

Миналата година цените на земеделските земи поскъпнаха между 10-13%, тази тенденция ще се запази, каза експертът.

Най-високите цени на земеделски земи, които сега се отбелязват, са в района на Дунавската равнина - Добрич, където има окрупнени масиви от житни култури и комасирани земи. В този район минималните цените надхвърлят 1000 лева за декар.

Друга зона със стабилни цени е Тракийската низина - пловдивското, старозагорското, сливенското, пазарджишкото и ямболското поле, където има сериозни лозови, зеленчукови и плодови насаждения.
Там цените се движат в рамките на 450 до 850 лева в зависимост от местоположението, големината на земята, наличието на водоизточник или хидромелиорация, близостта до път и др.

Продължава интересът към нашите земи от компании от Израел, Китай, Гърция, Турция и Русия. Не е спирал и интересът от Испания, прибалтийските републики и скандинавските страни./Money.bg/