Общинският съвет прегласува решенията си от фаталния петък

В дневния ред за понеделник - пак 13-ти, са всички точки от дневния ред отпреди месец

Пленарно заседание на Общинския съвет е насрочено за понеделник, 13 януари. Дневният му ред вече е публикуван на страницата на Община Варна. От него става ясно, че на предстоящата сесия ще бъдат предложени за гласуване всички решения, оборени от областния управител Иван Великов след заседанието на 13 декември, петък.

Официално областният управител обжалва сесията в съда заради процедурни нарушения: проведена е в петък, а не в сряда, вносителите не са представяли предложенията си в пленарна зала и т.н. Версиите, обаче, кое решение точно е провокирало Иван Великов да събори цялата сесия (прецедент в цялата страна, провери репортер на varna.utre.bg бяха много: от актуализацията на бюджета до финансирането на европроекти, през преименуването на 250 местности с турски имена и упълномощаването на представител на oбщината за Общото събрание на ВиК, на което беше сменен управителят на дружеството.

За прегласуване в понеделник са включени всички спорни предложения без изключения. Особен интерес ще предизвика вотът за преименуването на местностите, което стана повод за два протеста пред сградата на областна администрация и искания за оставка на Иван Великов. Заради втория протест, организиран от Атака, пък във Варна пристигна лидерът на партията Волен Сидеров. Пътуването му стана повод за нов "самолетен скандал" и на депутата бяха предявени обвинения за хулиганство и бе поискан имунитета му. Преди протеста на Атака националисти попитаха областния дали е вярно, че се оказва натиск върху съветниците от БСП този път да гласуват против преименуването.