Строителен "фараон" отива в затвора

Крими

09-01-2014, 20:01

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

До 5 г. затвор заплашват Сидеров (обзор)

Бизнесменът Йордан Дочев ще лежи 11 месеца заради строителни пирамиди

Ефективна присъда заради извършена измама по схемата на т.нар. строителни пирамиди получи варненски бизнесмен. 39-годишният Йордан Дочев ще лежи 11 месеца в затвора, постанови Районният съд във Варна. 

Подсъдимият бе признат за виновен, че в качеството си на управител и на представляващ дружествата "Билд Инвест 05" ЕООД, "Дочев Груп" ЕООД и "Билдрокс" ООД е измамил 12 души. Той им обещал да им построи и прехвърли апартаменти в строящи се от фирмата обекти. Причинените щети са в размер на повече от 471 000 лв. 

През 2007 г. подсъдимият сключил предварителен договор за учредяване на право на строеж върху недвижим имот на ул. "Густав Вайганг" срещу задължение за построяване на  жилищна сграда. Той не разполагал със средства за изготвяне на проект, съгласуване на книжа и снабдяване с разрешителни за строеж, поради което чрез фирма за недвижими имоти обявил за продажба жилища в предстоящата за изграждане сграда на адреса, като започнал да сключва договори и приема текущи вноски от потенциални клиенти.  По подобен начин до 26 март 2009 г. той продължил да сключва договори за строителство и продажби на жилища на разсрочено плащане и с други лица на други различни адреси – ул."Детелин войвода", ул. Средец" и в Западна промишлена зона. В някои от случаите подсъдимият започвал строителство и осъществявал дейности, но без да достигне до степен на окончателно завършване на нито един от обектите.               

Делото срещу Дочев бе спирано веднъж и възобновено отново през октомври миналата година, след задържането на подсъдимия във Франция с Европейска заповед за арест. Спрямо него има и други висящи производства, също по обвинение в измама.

Йордан Дочев трябва да заплати на пострадалите причинените имуществени вреди.