Премахват колите в Хамбург

Докато Варна се чуди как да се справи с безконтролното паркиране и влизането на автомобили в Морската градина

За първи път в историята си Хамбург реши да обедини чрез пешеходни и велосипедни маршрути всички зелени площи на територията си. Около 40% от площта на  втория по големина град в Германия се състои от зелени площи, гробищни паркове, спортни съоръжения, градини и площади.  Всичко това е част от "План за Зелена мрежа ", който има за цел да премахне нуждата от автомобили в Хамбург през следващите 20 години.

Според говорителката на града  Анжелика Фрич другите градове, включително Лондон, имат зелени пръстени, но зелената мрежа ще бъде уникален проект, заемащ площ от покрайнините до центъра на града. В следващите 15 до 20 години ще стане възможно да разгледате града изключително на велосипед и пеша.

Хамбург има две големи зелени ядра - едно на север и едно на юг. За да се гарантира , че планът интегрира целия град, в основния екип ще работи по един човек от всяка от седемте общини в региона. Обединението на тези пространства ще направи така, че всички граждани ще имат достъп до природата в чертите на милионния град.

Предвидено е също така изграждането на нови зелени пространства, които трябва да помогнат да се абсорбира въглеродният двуокис и да регулират климата на града. Средната температура на Хамбург се е повишила с около 9ºC през последните 60 години. Тези пространства също ще спомогнат за предотвратяване на наводнения - в същия период морското равнище на Хамбург се е увеличило с около 20 см и се очаква да нарасне с още 30 см до 2100 година.

С тази мрежа, Хамбург ще последва тенденцията, може би най-добре илюстрирана от Копенхаген , на градовете, които изграждат велосипедни алеи, за да свържат отдалечените райони до градските центрове. И най-важното е, че планът ще направи колата напълно ненужна в рамките на града.