Petroceltic ще инвестира 4 млн. долара в България тази година

Парите

09-01-2014, 06:38

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

"Мелроуз рисорсиз" вече носи името на новия си собственик

Ирландската компания за проучване и добив на нефт и газ Petroceltic International, която през есента на 2012 г. купи работещата в България Melrose Resources, ще инвестира 4 млн. долара в страната през тази година. Това стана ясно от обявената прогноза и програма за капиталови разходи през 2014 г. В резултат на сделката дружеството получи правата за проучване и добив на газ в блок "Галата" в черноморския шелф. Сумата за тази година включва 2 млн. долара за проучвания и още толкова за разработка на находищата.

Повече приходи

Сделката с Melrose приключи през есента на 2012 г. и беше на стойност 210 млн. долара. Така в момента Petroceltic има проекти за проучване, разработване и добив в няколко страни, като основните й активи са в Алжир, Египет и България. Според отчета й за първата половина на 2013 г. приходите й са нараснали значително след придобиването на Melrose - до 103.7 млн. долара от 300 хил. долара за същия период на предходната година. Основната причина за това са приходите от производството в Египет (60.2 млн. долара) и България (43.1 млн. долара).

През миналата година компанията е инвестирала 49 млн. долара у нас, по-голямата част от които през първата половина на годината. През септември компанията свърза втори сондаж в находището "Калиакра" към помпените си инсталации. Тогава беше обявено, че очакванията са оттам да се произвеждат 340 хил. куб. м газ дневно, с което общият добив може да достигне 850 хил. куб. м. След приключването на този проект не се планират други съществени инвестиции в България до 2015 г., когато се очаква да завърши разработването на "Каварна изток", се посочва в програмата на дружеството.

Находища и продажби

Находището "Галата" е открито през 1993 г., а добивът започва през 2004 г. В резултат на последващите проучвания са открити запаси в находищата "Калиакра" и "Каварна", където в момента дружеството добива газ. Броени месеци преди сделката с Petroceltic българското дружество на Melrose получи шестгодишна концесия за добив на природен газ от находището "Каварна-изток". Разочароващи се оказаха резултатите в блок "Камчия", които приключиха през пролетта на 2013 г. Преди Melrose добиваше газ и от находище "Галата", което предстои да бъде превърнато в хранилище.

Добиваният край Варна газ покрива около 15% от потреблението в страната, като Petroceltic на практика е най-големият производител на синьо гориво в страната и основна алтернатива на вносния руски газ. По-голямата част от газа се продава на "Булгаргаз", но компанията има също договор за доставка и на торовия завод "Агрополихим". За тази година Petroceltic има осигурени договори за продажба на цялото добито количество на двете компании. Очакваната цена на доставка е около 8.50 долара за 1000 куб. фута, което е близко до цената от 8.40 долара през миналата година, се посочва в прогнозата за 2014 г.

Ново име

Междувременно стана ясно, че "Мелроуз рисорсиз България", както се казваше местното дружество на Melrose Resources, вече носи името на новия си собственик Petroceltic. В края на декември компанията е сменила името си на "Петрокелтик България", показва справка в Търговския регистър. Няма промени в управлението на дружеството.

От междинния отчет на ирландския собственик се разбира още, че през април миналата година Petroceltic е договорила кредит за 500 млн. долара от HSBC, Международната финансова корпорация, Standard Chartered Bank, Nedbank и N.B.S.A., като средствата ще бъдат използвани за проектите й в Алжир, Египет и България. Заемът е обезпечен със залог върху дяловете на компанията в дружествата в няколко страни, включително и България.