Шефът на земеделската служба във Варна "забравил" да декларира 20 имота

Новините

08-01-2014, 08:32

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Неизрядните депутати - настоящи и бивши, са 13

Управниците продължават да забравят да декларират пари, имоти и дялове във фирми, предимно на съпрузите си. Това личи от публикувания списък на Сметната палата за несъответствия в имотните декларации за 2012-а на 152-ма души, заемащи публични длъжности. Над 6000 души са длъжни по закон да подадат тази информация. Депутати, министри, областни управители, кметове и магистрати редовно пропускат да опишат някои от автомобилите си. Сред пропуските има и "бисери" като "забравено" лозе, бетонова рампа и път, както и гаражи.

Разминаванията са установени при съпоставка на декларациите с информацията в НАП. Списъкът ще бъде предоставен за допълнителни проверки на НАП и ДАНС. Неизрядните депутати - настоящи и бивши, са 13. Най-фрапиращ е случаят на бившия вече ляв народен представител Георги Христов, който след няма и два месеца в парламента реши, че предпочита да оглави Областната служба по земеделие във Варна.

Той е пропуснал да обяви три жилища, три гаража, недвижим имот от 955 кв.м застроена площ с бетонна рампа и бетонен път, къщи и жилищни сгради с дворно място във Варна, Шабла, село Водица и село Игнатиево, както и земеделски земи в Аврен и Бяла. В декларацията е описал само два апартамента и два гаража във Варна. Пред "Сега" Христов заяви, че вече е подал поправителна декларация, а пропуските си обясни с незнание - мислел, че трябва да опише само жилищните си имоти. Единият от "забравените" апартаменти пък нямал още Акт 16, затова не го включил в декларацията си.

Повечето нередовни избраници са от ГЕРБ - Стефан Господинов е пропуснал да опише над 170 хил. лв. вземания, Стефан Дедев - дялове на съпругата си в туристическа фирма, а Антоний Йорданов е проспал дяловете в две фирми на съпругата си - общински съветник от същата партия в Пловдив. Колегите им Владимир Тошев и Владислав Николов пък са "изпуснали" придобити от половинките им жилища с гаражи.

Червеният Калин Милчев е скатал цял магазин в Пловдив, подарък от родителите му. Колегата му Младен Червеняков от БСП, който се готви за посланик в Черна гора, не е вписал поземлен имот от 585 кв.м в град Бяла. Сред забравилите да декларират дялове от фирми, собствени или на половинките им, са депутатите от ДПС Невин Хасан и Щерьо Щерев (разследван за пране на пари), червените Милка Христова и Маргарита Стоилова, както и герберът Румен Иванов.

Здравният министър Таня Андреева не е декларирала притежавани от съпруга й дялове в "Интерпартнърс" ООД. В същото провинение одиторите са хванали и заместника й Бойко Пенков и зам.-министъра на правосъдието Илия Ангелов. Колегата им в земеделското министерство Бюрхан Абазов не е обявил нива от 7 дка, апартамент от 66 кв.м, както и притежавани от него и съпругата му дялове в три фирми. Участието си във фирми са скрили областният управител на Кърджали Бисер Николов, на Русе - Венцислав Калчев, на Смолян - Димитър Кръстанов и на Силистра - Насуф Насуф.

Сред некоректните декларатори са и куп политически дейци от извънпарламентарни партии. Шефът на ВМРО-БНД Красимир Каракачанов не е обявил овощна градина от 1000 кв.м в Трявна. "Хиподилът" и водач на "Глас народен" Светльо Витков и съпредседателят на конкурентната на "Атака" националистическа формация НФСБ Валентин Касабов пък не са вписали притежавани фирмени дялове. В същото прегрешение е уличен и екслидерът на СДС и неуспял кандидат за президент през 2011 г. Румен Христов.

Членът на ДКЕВР Михаил Димитров е пропуснал да опише четирите сгради и двете ниви на съпругата си. С необявени дялове в компании, поземлени имоти и земеделски земи е и генералният директор на БНР Радослав Янкулов. Предшественикът му Валерий Тодоров пък не е вписал фирмените участия на половинката си. В същото е уловена и председателят на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарства Татяна Бенишева-Димитрова.

ТЕМИДА

40 са магистратите с пропуски в декларациите. Сред тях и Снежанка Копчева от СГП, чието име се споменава в записания разговор на Бойко Борисов, Мирослав Найденов и бившия вече прокурор Николай Кокинов. Тя е забравила да упомене дяловете на съпруга си във фирма. Сред неизрядните е и прокурорът Бисер Михайлов от Перник, който беше показно задържан по бельо, но по-късно възстановен на работа. Той беше обвинен, че е отпускал заеми и заплашвал длъжниците си. Той също не е е описал дялово участие на съпругата си.