Реформаторите и ГЕРБ на обща маса срещу властта

Новините

08-01-2014, 07:54

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Стъпките след оставката: кратко дясно управление, спешни реформи и подготовка за приемане на нова конституция

Реформаторският блок отвърна с покана на подаваната от няколко месеца от ГЕРБ ръка за общи действия за сваляне на кабинета "Орешарски". Досега Реформаторите държаха твърдо дистанция.

В следващите седмици обединението ще организира среща с всички партии, граждански и неправителствени организации, които искат оставката на правителството, обяви зам.-шефът на ДСБ Петър Москов.

 

Идеята е на сбирката да се постигне консенсус за стъпките след тази оставка - кратко дясно управление, спешни реформи и подготовка за приемане на нова конституция. На въпрос дали форматът включва ГЕРБ, Москов отвърна, че ще се работи с всеки, който е заявил, че оставката на кабинета "Орешарски" е задължителна. А това условие включва и ГЕРБ.
"Партиите вдясно и членките на ЕНП са естествен партньор на ГЕРБ", отвърна депутатът Владислав Горанов от партията на Бойко Борисов. Той уточни, че покана не е дошла, но са готови на разговор.

Според източници на "Труд" реформаторите водят неформални разговори и с "Ранобудните студенти" в отговор на писмото на младежите с настояване "партийната опозиция също да си свърши работата". Официално политиците отричат за тези срещи.

Въпреки офертата за сядане на една маса към ГЕРБ реформаторите уточниха, че ако хората на Бойко Борисов участват в процедурата по избор на главен съдебен инспектор, ще се докажат като "фалшива опозиция". Блокът настоява за отмяна на избора заради "неясните критерии" и краткия срок за номинации. От ГЕРБ вчера поискаха удължаване на срока за кандидати.

Целта на евровота е да имаме 4-има представители в Европейския парламент, каза още Москов.

До 2 седмици реформаторите ще изберат говорител и изборен щаб. Номиниран за първия пост е лидерът на ДСБ Радан Кънев, но се обсъждал и вариант за лице от Гражданския съвет.