Военноморският музей с 20 000 посетители

Мисия Варна

06-01-2014, 12:19

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

6500 от влезлите в музея са били деца

Над 20 000  души, от които близо 30% чужденци, са посетили  Военноморския музей през  2013 г. От чуждите постетители най-много са руснаците и англичаните. Музеят се посещава от чуждестранни туристи най-вече през летния сезон, когато броят им достига почти 50% от общия брой на посетителите.

Близо 5000 е броят на учащите и децата до 7 години, което не включва тези от други страни. При чуждите посещения броят на учащите и децата до 7 години е около 1500.

Четири изложби са представени през миналата година като най-голям интерес е предизвикала тази, посветена на 130-та годишнина на музея – "Многото пътеки към морската история". 578 са постъпленията във фондовете през годината, като над 90% от тях са дарения.

Сред най-ценните предмети са колекцията от снимки на бащата на контраадмирал Иван Вариклечков – полковник Петър Вариклечков, картичките на Борис Стателов от всички краища на света, оригиналния гипсов релеф на контраадмирал Иван Вариклечков, както и бордовите табели от миночистачите "Искър" и "Добротич", които музеят получи като дарение от командването на Пункт за базиране Варна и които бяха показани в последната изложба на музея. Не по-малко интересни са и  колекцията хидрографско и щурманско обурудване, сабята "Златоуст" от първата половина на XIX век. и документалния и снимков архив на капитан I ранг Любомир Сапунджуев.

Последното постъпление за 2013-та година е отличието на капитан I ранг Димитър Добрев, посмъртно удостоен с орден „Стара планина” от Президента на Република България Росен Плевнелиев през месец декември.