10 съвета за безопасно шофиране

След като ни запозна с основните грижи за автомобила през зимата, рали шампионът Тодор Славов обяснява и как да управляваме автомобила в снега

Грижата и правилното обслужване на автомобила през зимата в комбинация с изпълнението на няколко прости правила би направило карането на кола при ниски температури, ако не приятно и леко, то поне безпроблемно и безаварийно.

Варненецър Тодор Славов, изхождайки от дългогодишната си кариера на автомобилен пилот ни дава следните съвети:


1. Плавно управление:
Трябва да се избягват резките движения с волана и рязкото натискане на спирачка, които могат да доведат до загубване на контрола над управлението. При мокра настилка е добре да се внимава при преминаване през локви, заради предизвиквания от тях ефект "аквапланинг", който прави колата неуправляема.

2. Управление на автомобила винаги на скорост:
Двигателят ни предоставя още една възможност при екстремни ситуации, автомобилът да бъде спрян бързо и безопасно, чрез предавките. Затова през зимата и особено при спускане по наклон подбирайте най-подходящата предавка.

3. Повишено внимание при преминаване над подлези:
По-високата температура в подлеза, често е причина за топенето на снега и превръщането му в лед.

4. Повишеното внимание и наблюдение на пътната настилка:
Пътните условия през зимата са изключително трудни и предизвикателни. Много често се получават неприятни изненади дори от на пръв поглед безобидни причини, като есенните листа. Те обаче могат да са изключително коварни при мокра настилка и рязко да доведат до загуба на сцепление на гумите с асфалта. Друга характерна особеност за зимата е така нареченият "черен лед" - много тънък слой лед върху пътната настилка, който се слива с цвета на асфалта и не дава никакви признаци за присъствието си. Повишеното внимание и избягване на отвличащи вниманието ни дейности биха могли да предотвратят много неприятни ситуации.

5. Използване на ръчната спирачка:
Колкото и странно да звучи, използването на ръчната спирачка в екстремни ситуации, може дори да ни е от полза, но трябва да се избягва безконтролната й употреба.

6. Преминавайте мостове и виадукти с повишено внимание:
Дори и температурите да са около и малко над нулата, тези съоръжения често биват обдухвани от вятъра, което става причина за заледяването им. Подхождането с внимание спестява рискови ситуации.

7. Увеличаване на дистанцията от предния автомобил:
При пътуване в зимни условия от голямо значение е дистанцията на колата пред нас. Хлъзгавата, мокра или заснежена настилка увеличава значително разстоянието необходимо за спиране на машината. По-голямата дистанция винаги ни дава повече време за реакция при екстремна ситуация на пътя.

8. Каране по път с образували се коловози:
Много често в градовете се образуват снежни коловози. В такъв случай е много важно да се прецени каква е дълбочината на коловоза и ако не е толкова голяма, то не е и толкова опасно да се движим в него. Веднъж влезли в коловоза не трябва да се стремим да изкараме автомобила от там, тъй тако това може да додведе до много рязка промяна в траекторията и загуба на контрол. Ако коловозът е прекалено дълбок, трябва да се внимава да не опира шасито върху снега и колелата да загубят сцепление.

9. Планиране и преценка за предстоящо изпреварване:
При хлъзгава настилка, сняг и лед, удкорението и спирането на автомобила отнема значително повече време и разстояние, поради което е задължително правилното планиране и преценка на маневрата. Абсолютно е забранено изпреварване при силно намалена видимост от мъгла или силен снеговалеж.

10. Спускане по наклон:
Винаги трябва да се извършва на скорост и на по-ниска предавка с помощта на спирачното усилие на двигателя. При по-голям наклон, освен моторната спирачка, трябва да поддържаме постоянна ниска скорост на спускане и с помощна на спирачната система. Спирането винаги трябва да е плавно и на етапи, без да задържаме прекалено крака си върху педала на спирачката.

Правилното изпълнение на тези съвети ще ви донесе едно по-безпроблемно кормуване в тежките зимни условия.