Не връщайте бежанците в България, там е нечовешко, призова ООН

Новините

03-01-2014, 15:54

Снимка:

БГНЕС

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Българските власти не предоставят най-необходимите нужди като храна и здравна грижа, смятат от щаба на комисариата

Държавите от Европейския съюз трябва да спрат да връщат бежанци обратно в България според така наречената Конвенция от Дъблин, тъй като бежанците живеят там при нечовешки условия. Това обявиха от Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) в Женева, предаде ДПА.

Според Конвенцията от Дъблин, страни-членки на ЕС предават бежанците на страната, която първи ги е приела в рамките на съюза. От щаба на комисариата призоваха държавите-членки на ЕС временно да прекратят този трансфер, аргументирайки се с това, че българските власти не предоставят най-необходимите нужди като храна и здравна грижа. Също така заради произволното задържане на имигранти и отлагане на тяхната регистрация.

"Агенцията е заключила, че търсещите убежище в България са изправени пред огромен риск от нечовешко или унизително отношение поради систематични липси на приемни условия и процедури, свързани с бежанците", каза говорителят на комисариатa Бабар Балох.

Като резултат, добави той. Върховният комисариат на ООН за бежанците иска тримесечно спиране връщането на бежанците в България.

По думите му има и притеснения, че България активно спира бежанците да се придвижват в страната. Според него България се опитва да подобри ситуацията, но има дупка между държавните политики и реалната ситуация.

Според комисариата общо 70 бежанци са върнати на България между януари и ноември.

През последните месеци се увеличи бежанският поток от Сирия към България. Повече от 9 хиляди бежанци са потърсили убежище в България миналата година, което е сериозно увеличение в сравнение с предишните шест години, когато са били средно по 1000 бежанци, отбелязва ДПА.