Бургазлия не ще Варна за морска столица

Мисия Варна

03-01-2014, 06:41

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Георги Бакалов изпратил гневни сигнали до КЗК и СЕМ

Бургазлията Георги Бакалов поиска Варна да бъде официално лишена от неформалната титла "морска столица", която носи от няколко десетилетия. Той е изпратил гневни сигнали до Комисията за защита на конкуренцията и Съвета за електронни медии. Бургазлията се жалва, че Варна незаслужено се кичи със столичен морски статут, а националните телевизии тиражират непрестанно незаконното според него определение.

В жалбата си Бакалов е посочил, че в новинарски емисии на 31.12.2013 г. в 12.01 и 22.04 часа е било използвано определението "морска столица" за Варна. По думите му титлата може да се третира като заблуждаваща реклама. "Определението "морска столица" не съществува в териториалните или в административните обозначения на страната ни, не съществува и като понятие в цялата история на България", пише бургазлията и настоява компетентните органи да се намесят. Според Бакалов използването на "морска столица" може да повлияе на икономическото поведение на зрителите, както и на ценообразуването при покупко-продажба на имоти и инвестирането във  Варна.

Шефът на СЕМ доц. Георги Лозанов коментира, че терминът е поетично определение. "Много късно се е сетил да се обиди. Нито Варна, нито Бургас са морска столица. Това е термин, добил частично гражданственост от десетилетия. Все едно да се обидят други градове, че за Париж се използва поетичното "столица на света", както и за Рим в минали времена", коментира шефът на медийните надзорници.