Оглавихме Черноморската организация за икономическо сътрудничество

Мисия Варна

02-01-2014, 09:57

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Следващият председател след Армения трябваше да бъде Азербейджан, но страната поиска отлагане

България пое от Армения председателството на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество (ОЧИС). По правило председателството се поема на ротационен принцип по азбучен ред. Следващият председател след Армения трябваше да бъде Азербейджан, но страната обяви, че не може да поеме ръководенето на организацията и поиска отлагане. Така беше решено България да поеме председателството.

Външният ни министър Кристиан Вигенин обяви, че председателството на България в периода 1 януари - 30 юни 2014 година ще има за основна задача да се активизира партньорството между ОЧИС и други международни и регионални обединения.За този период, по думите му, България ще активизира реализирането на съвместни проекти в енергетиката, транспорта, туристическата сфера и в областта на околната среда.

Началото на ОЧИС беше поставено на 5 юни 1992 година с подписването на Декларацията за Черноморско икономическо сътрудничество в Истанбул. В организацията участват Азербайджан, Албания, Армения, България, Гърция, Грузия, Молдова, Румъния, Русия, Турция и Украйна.