2014 – В кристалната топка на Дървения кон

Новините

02-01-2014, 07:13

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

От 31 януари започва период, обещаващ възходи и падения

Казват, че бъдещето е миналото, завърнало се през друга врата, пише в. "Новинар". От вглеждане назад обаче човек най-много да получи болки във врата, а луксацията и травматичните увреждания не са добър предвестник на утрешния ден. След месеца за равносметки се отваря място за времето на прогнози. За всички онези абстракции, към които всеки на тази планета се носи със скорост 60 минути в час.

Според китайския хороскоп 2014-та е Годината на Дървения кон. Звездобройците прогнозират, че от 31 януари започва период, обещаващ възходи и падения, предизвикателства и неочаквани събития, които ще спират големия напредък.

Бъдещето никога не идва такова, каквото го очакваш, но футуролози и анализатори също така ненаситно се опитват да повдигнат булото на неизвестността, да се гмурнат дълбоко в мистерията, да раздиплят слой по слой трудно обяснимите явления, да разчепкат неопределеността, за да направят прехода към неизживяното една идея по-познат и лесно смилаем.

Кой няма нужда от нас

Още през 2000 г. Бил Джой (по това време шеф на научния отдел на "Сън майкросистемс") публикува есето си "Защо бъдещето няма нужда от нас" в сп. "Уайърд", където предупреждава, че съвременните технологии ще превърнат хората в "застрашени видове". Теориите за саморазрушението, свръхразвитото общество и технологичният напредък, при който човешката цивилизация ще бъде надмината от компютрите са с дългогодишна давност.

Технологичната сингулярност разглежда безпрецедентния прогрес, свързан с развитието на компютърния хардуер или способността на машините да се самоусъвършенстват, използвайки изкуствен интелект. Теорията постулира, че в един недотам далечен момент от еволюцията човешката цивилизация ще бъде изпреварена от машините.

Почти 14 г. след мрачните прогнози на Джой светът се оглежда за дистанционно управление на човешкия мозък. Тази 2014 година е поредният етап в програмите за постигане на безсмъртието. В амбициозния проект на руския милиардер Дмитрий Ицков това е финалната фаза от подготовката за Аватар А, когато роботизирано копие на тялото ще бъде управлявано от разстояние с мозъчно-компютърен интерфейс. Стъпка към небиологичните носители, като холограмите, в които да се имплантира човешки разум.

Според американския професор Върнър Виндж до 2023 г. ще може да се създаде свръхчовешкия интелект, който ще постави края на човешката ера. Един от сподвижниците му – изобретателят Рей Курцвейл, който е сред главните защитници на тезата за "божествения компютър", прогнозира, че през 2014 г. човечеството ще стигне до повратната точка, при която цената на слънчевата енергия ще удари тази на невъзобновяемите енергийни източници, като въглищата и петрола, а драстичното й поевтиняване ще доведе постепенно до пълната замяна на изкопаемите горива.

Космосът е границата

Още преди половин век американският фантаст Айзък Азимов прави прогноза за света през 2014 г. Точният му поглед в бъдещето много ясно съзира полуготовите храни, безжичните апарати и уреди с таймери, синхронизираните сателити, 3-D киното, „студената” война за ресурси в Арктика и много други. Вярно, превозните средства все още се движат по пътно-шосейна инфраструктура, но безпилотни кораби вече успешно стигат до Червената планета, сондата „Кюриосити” открива непреки доказателства за наличието на живот, а след отсяването на първите доброволци за Марс, моделите за марсиански колонии са все по-близки до реалността.

Американският мултимилионер и първи космически турист в света Денис Тито вече обяви намерението си да изпрати пилотирана мисия към Марс в обозримо бъдеще, като пътешествието до Червената планета и обратно трябва да продължи около 501 дни.

Освен това през 2014 г. започва подготовката за първата руска мисия към Юпитер – проектът „Лаплас”, а до края на годината се очаква компанията „Върджин Галактик” да започне да предлага частни космически суборбитални полети. Самият Ричард Брансън ще бъде първият пътник на борда на „Спейс Шип Ту”, заедно с двете си деца. Ако всичко върви по план, американската телевизия Ен Би Си трябва да отрази този исторически момент с няколкочасово директно предаване през август тази година.

"Спейс Шип Ту" е с капацитет за шестима пътници. Корабът, базиран на прототипа "Спейс Шип Уан", се управлява от двама пилоти. Над 500 кандидати за космически туристи вече са се регистрирали за кратки полети, които ще включват няколко минути в безтегловност в открития Космос. Цената на билета е 200 хиляди долара.

Ресурсът на тълпата

Бъдещето на науката най-вероятно е в ръцете на краудсорсинг (буквално – ресурс на тълпата) любителите. На практика това означава използване на услуги, идеи, усилия или продукти на голяма група хора, организирана най-често онлайн. Гражданите се включват доброволно, след като проектите са публично обявени. Тенденцията през 2014 година е този публичен ресурс да надскочи трайно пределите на виртуалното пространство, където се прилага за решения на потребителски проблеми, и да се настани удобно в изследователските полета за събиране на данни от необятни области като астрономията, екологичните проучвания, геномиката и много други.

Идеята хората по цял свят да могат да си сътрудничат има потенциалът да наруши не само статуквото в редица индустрии, но и също така да промени обществата, отбелязва изданието „Фючъролоджист” в своята тазгодишна прогноза.

Работата вече е на микрониво, а заниманията са разпределени на малки задачи. Краудсорсингът дава възможност на много хора да работят заедно. Не само да изпълняват тези задачи, но също така и да споделят идеи. Навлязохме в нова ера, където можем да впрегнем интелекта на човечеството, за да ни помогне да решим както малки, така и големи проблеми. Разстоянието, местоположението и границите вече не представляват пречки. Скоро ще използваме ресурсът на тълпата, за да търсим решения на световните проблеми, коментира за „Уолстрийт джърнъл” академикът предприемач Вивек Вадхва.

Климатичните войни

Явлението, което ще довърши човечеството, ако преди това не го е сторил възходът на машините или самоунищожителния ни инстинкт, не е нова финансова криза, а истинска климатична война. Според анализ на списание „Форбс” през 2014 г. синята риба тон ще изчезне напълно заради промишления риболов, а изчерпването на водните ресурси ще запали искрите на непотушими световни конфликти. Заради повишаването на нивото на Световния океан, Бангладеш е на път да остане без питейна вода, Китай, Индия и Пакистан може да бъдат въвлечени във война заради животвотворния ресурс.

Експертите констатират със съжаление, че разработваните от тях климатични модели сочат, че през следващите години сушата в Близкия изток ще се задълбочава и това може да доведе до размирици и в други горещи точки. Преди няколко години климатолозите от International Alert представиха доклад, в който предупредиха, че намаляването на обработваемите площи ще доведе до местни въстания. Според изследователите над 100 страни в света са изправени пред политически хаос и масова миграция заради изменението на климата.


Още крайъгълни камъни:

• Бойните части на НАТО ще бъдат изтеглени от Афганистан до края на тази година. Графикът ще зависи от реалната обстановка в различните области и провинции. Малък брой военни и спецчасти ще останат още няколко години, за да подкрепят и обучават местните полицейски и армейски части. Страната ще получи и $16 млрд. помощ за развитие и възстановяване.

• До средата на 2014 г. ядрената програма на Иран може да достигне критичен потенциал, който ще позволи на страната да произведе достатъчно количество високообогатен уран за една или няколко бомби под носа на Запада. А в същото време Ким Чен Ун, който не спира да парадира с ядрените си опити, не може да измести вниманието на САЩ от заплахата на аятоласите.

• Нова кралска сватба се задава на хоризонта тази година, или поне годеж. Буйният ерген принц Хари може да скъса с бекярския живот и да се вземе с танцьорката Кресида Бонас. Принц Уилям и съпругата му Катрин ще работят за втори наследник, а Елизабет II едва ли ще отстъпи трона.

• През 2014 г. трябва да има поне още един фатален, но неокончателен край на света. На първо време поредният апокалипсис е изчислен от „експерти” за 22 февруари, когато трябва да настъпи. Поне според вярвания на викингите. В този прокълнат ден бог Один трябва да бъде убит от вълка Фенрир и това ще доведе до Рагнарьок или „зимата на зимите” – различни природни катаклизми и потоп. Според скандинавската митология след тези събития светът ще бъде обновен и плодороден.