Първата новогодишна елха във Варна грейва през 1901 година

Мисия Варна

31-12-2013, 14:54

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Елхата грейна и Нова година дойде

Коледна украса за Общината

Дървото било украсена за новогодишен бал във Военния клуб

Първата новогодишна елха във Варна е била украсена през 1901 година. Има сведения, че това се е случило във Военния клуб. Това разказа директорът на Етнографския музей Лидия Петрова пред радио "Фокус".

По това време във Военния клуб в града са били организирани и новогодишни балове. Дамите и кавалерите носели закупени от чужбина модерни за времето си облекла – рокли и фракове. На тези балове свирел военният оркестър.

След накичването на елхата във Военния клуб, традицията се пренесла и във варненските домове, където започнали да украсяват дръвчетата. Тази традиция постепенно придобива все по голяма масовост и в началото на 50-те години на миналия век Нова година вече се посреща с елха във всеки един дом.

Според друга, по-ранна традиция, в новогодишната вечер деца са ходили по варненската чаршия с фенерчета и са пожелавали благоденствие на собствениците на магазини, които съответно са ги дарявали със сушени плодове, бонбони или други лакомства.

Освен това, преди време във Варна млади мъже са ходили от къща на къща и са пожелавали на стопаните с песни здраве и плодородие, за което са получавали дарове или поне почерпка.