Да станеш баща в България е по-изгодно, отколкото във Великобритания

Животът

28-12-2013, 15:00

Автор:

VarnaUTre

Всичко от Автора

Данните са от последния бюлетин на НОИ

Максималният размер на еднократното обезщетение при раждане на дете за бащите в България е с 323 лв. по-голям от този във Великобритания, показва сравнителен анализ на обезщетенията в двете страни, публикуван в последния бюлетин на Националния осигурителен институт./НОИ/Условията за получаването му са по-малко в България, а срокът на получаването му е малко по-дълъг.

Максималното обезщетение в България е 940 лв., а отпускът продължава 15 след изписването на детето от болницата. Във Великобритания максималното обезщетение е 273.56 лири, или 617 лв. Там отпускът е една или две последователни седмици, според предпочитанията на работника, и може да бъде взет по всяко време в първите 8 седмици.

Условията за получаване на обезщетението са по-малко в България, отколкото на Острова, показва анализът. Във Великобритания бащата трябва да е работил при един работодател поне 26 седмици, които включват и завършват с 15-ата седмица преди очакваното раждане. Бащата трябва да остане при същия работодател до раждането. Трябва да получава поне минималното възнаграждение от 109 лири на седмица и да е представил 28-дневно предизвестие за датата, на която възнамерява да прекъсне работа. Обезщетението се плаща от работодателя и се възстановява от осигурителния институт в края на годината, като не може да надхвърля 136 лири на седмица.

В България изискванията са бащата да е осигурен за общо заболяване и майчинство в началото на отпуска, да има най-малко 12 месеца осигурителен стаж и да му е разрешен отпуск при раждане на дете.

През първото полугодие на 2013 г. 10 793 българи са ползвали двуседмичен отпуск по бащинство, пише "Дарик Нюз", като се позовава на данните на НОИ. Изплатени са им 3 107 996 лв. като обезщетение за бащинство.