ЕРП-та и синдикати недоволни от поевтиняването на тока/обновена/

Животът

27-12-2013, 17:35

Снимка:

БГНЕС

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Еnergo-pro реагира остро в становище до медиите

Очаквано ЕРП-тата не подкрепиха проекта за решение за намаляване цената на тока от 1 януари 2014 година по време на общественото обсъждане в ДКЕВР.

Зорница Генова, директор на ЧЕЗ Разпределение, изрази категоричното си несъгласие с анализа на работната група към ДКЕВР и подчерта, че ЧЕЗ ще реализира загуби от 24 милиона лева с намалението на технологичните разходи за загуби от 8% на 10%.

По-късно пред медиите Генова коментира, че в дружеството ще се проведат всички необходими оптимизации, за да се покрият загубите от третото за тази година намаление на цените на тока.
Тя увери, че това няма да доведе до компромиси със сигурността на мрежата.
Парите ще бъдат набавени със съкращение на административните разходи и предприемане на крути мерки срещу нередовните платци.

За съкращение на персонала още е рано да се г говори.

Според Генова най-вероятно ЕРП-тата ще обжалват решението на ДКЕВР в съда след 14-дневния срок за запознаване с мотивите.

От ЕВН също не подкрепиха предложението цената на нощната енергия да падне с 10%, а на дневната с 1%. От дружеството смятат, че това ще доведе до още по-голямо дебалансиране на системата и дискриминиране на едни и същи участници.

Енерго про също не остана безучастно, а неговият представител Стефан Абаджиев подчерта, че за трети път тази година се взима експертно необосновано решение. По думите му крайният потребител ще се окаже ощетен от тази мярка.

Божидар Митев от КНСБ също изказа негативизъм спрямо проекта за решение. Според него този проект дори не е обсъждан с консултативният съвет на ДКЕВР и с него отново няма да се постигне баланс между интересите на потребителите и на енергийните предприятия.

Митев изтъкна, че 10% намаление на нощната енергия звучи добре на българина, но то ще се отрази само с 1-2% на крайната му сметка. „Намалението ще се върне със страшна сила върху потребителите", прогнозира той.
Освен това Митев призова да не се слагат под общ знаменател операторите, тъй като ЧЕЗ и ЕВН са обществено ангажирани, а според него Енерго Про е под всякаква критика.
За пореден път от КНСБ настояха за постоянен регулативен одит.

Прокетът за решение на ДКЕВР намери частична подкрепа единствено в лицето на Георги Христов от движение „Днес". Въпреки това той уточни, че движението подкрепя решението като временно, но ни е необходим задълбочен анализ, тъй като не сме подготвени за предизвикателствата, който третия либерализационен пакет дава а именно ефективно разделяне на собствеността на инфрастуктурата на дадена преносна мрежа от тази на доставчика както и заради това че предстои изграждането на борса за търговия с електрическа енергия.

От своя страна наскоро избраният председател на ДКЕВР Боян Боев се ангажира да инициира технологичен одит на реалните разходи на ЕРП-тата в началото на 2014 година. Той подчерта, че до 30 декември преди обяд е крайният срок за депозиране на възражения срещу предложеното намаление.

 

В късния следобед  от Еnergo-pro пазпространиха до медиите свое станоище, с което също се обявяват против обсъжданото днес предложение на ДКЕМР. "Предвижданите от ДКЕВР крайни цени на електрическа енергия и изменението на компонентите „пренос“ и „достъп“ ще се отразят негативно и на двете дружества, опериращи на територията на Североизточна България – ЕНЕРГО-ПРО Продажби и ЕНЕРГО-ПРО Мрежи", се казва в становището на дружествата. Техните прогнози са, че, ако се приеме предложението на държавния регулатор,  ще се увеличат рисковете от дестабилизиране на веригата производство – пренос – разпределение – снабдяване с електроенергия, както и, че за да се облекчи задлъжнялостта на НЕК, се налага непремерена финансова тежест върху мрежовите компании и крайните снабдители, които имат пряк контакт с потребителите и се грижат за тяхното обслужване.