Митрополит Йоан: Липсват духовни водачи

Животът

27-12-2013, 08:00

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

"Поеме ли се монашеския път, е нужно достойнство”

“Недостойнството на някои членове не може да бъде прехвърляно върху достойнството на цялата църква”, обяви новоизбраният Варненско-Преславски митрополит Йоан в Шумен по повод скандалите в Църквата в последните месеци. Митрополитът бе в града за тържествена литургия в храм “Св. Вознесение”.
Дядо Йоан обясни, че ако някой греши съзнателно, той подлага себе си на осъждане. “Но когато става повод за съблазън, е по-добре да надене воденичен камък на шията си и да се хвърли в морето, защо това е постъпка, която смущава човешките души. Поеме ли се монашеския път, е нужно достойнство”, допълни митрополитът. По думите му големият проблем бил, че липсвали духовни старци водачи, възпитатели, които с живия си пример да поведат младите хора в монашеско смирение.
Владиката отбеляза, че има нагласа срещу въвеждане на предмета религия в училищата и трябва да се развиват неделните школа при храмовете. Йоан ще организира срещи с директори на училища, образователни звена, както и с ръководството на Шуменския университет, където има специалност богословие. Дядо Йоан призна, че е приятно изненадан, че храмовете са пълни с хора.