2013: Топ 8 на каръците

Животът

27-12-2013, 07:33

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Бисеров се превърна от Сив кардинал в политически труп

2013-а за малцина беше сватба и за мнозина - брадва, пише Standartnews.bg. В бурните вълни на годината редица обществени авторитети корабокрушираха. Едни станаха жертва на коварни интриги и изнесени тайни записи и СРС-та. Други просто попаднаха в ръцете на прокуратурата и се простиха с държавните си постове и политическите си кариери. Трети станаха жертви на собствената си глупост и самонадеяност. Четвърти пък попаднаха в грешното време на грешното място и бяха отнесени от вятъра на промяната. За България е известно, че балъците и каръците никога не свършват и изминалата година приведе множество доказателства в тази посока. "Стандарт" имаше възможността да избира измежду десетки публични фигури с разгромени репутации, но се спря на осем от най-нашумелите кутсузлии.

Залезът на Сивия кардинал

От сив кардинал на СДС и ДПС до политически труп, разследван за пране на пари и финансови измами. Едва ли някой е очаквал подобен обрат за Христо Бисеров. Само за броени дни през ноември той сдаде всички партийни постове и позиции в Народното събрание, където бе зам.-председател. Стигна се до там, че в последните седмици на декември дори бе обявен за общодържавно издирване, след като на няколко пъти отказа да се яви пред съда като свидетел. Според огласените данни от разследването Бисеров и доведеният му син са въртели далавери през банки в чужбина, за да узаконят средства у нас. Сумите не са чак толкова стряскащи като цифри, тъй като не са милиони, но все пак са достатъчно показателни. Така един от главните играчи в политиката от 90-те години насам изведнъж се оказа обвиняем и преследван от закона. Най-голямото чудене бе как точно Бисеров не е изпипал нещата, че е допуснал да го хванат. Останаха и догадките дали е бил наказан за политическа грешка, или е изгърмял като бушон на по-голяма игра.

Бушонът от Костинброд

Едва ли когато прекрачи прага на Министерския съвет през 2009 г., бившият вече главен секретар Росен Желязков е очаквал да излезе оттам с обвинение по служба. Той попадна под прицела на прокуратурата заради скандала с надпечатаните бюлетини в Костинброд. Желязков е обвинен, че не е упражнил нужния контрол. Желязков беше един от хората, които бившият премиер Бойко Борисов доведе със себе си от Столичната община. Колегите му в кметството помнят, че говорел перфектно испански и английски. Именно с испански се занимава и по време на казармата. Пращат го във ВМА, за да превежда. Желязков е свирил в две рок групи на младини. Запаленият рокаджия си има и мотор. Друга негова страст още от младини са ските. Дядото на Желязков по майчина линия Георги Киряков е чепеларец, потомък на капитан Петко войвода. Докато следва, почва работа в районното кметство "Средец". За кратко сменя стола в общината с адвокатската тога, но бързо се връща. Този път на "Московска" 33.

Бръмбари в ухото за Кокинов

Подслушан разговор преобърна съдбата на Николай Кокинов. Дългогодишният градски прокурор на София не само пропиля шансовете си за голяма кариера, но и бе изхвърлен от Темида. Дотам се стигна заради огласения запис от тайна среща между тогавашния премиер Бойко Борисов, ексминистъра Мирослав Найденов и Кокинов в Банкя. В разговорите обвинителят споделя желанието си да се изкачи на по-горно стъпало в кариерата, като стане апелативен прокурор на София.

След като се жалва, че се "гърчи като червей" заради новия обвинител номер 1, Кокинов разменя и пикантни реплики за сексуалната ориентация на негови колеги.
До гафа в Банкя кариерното развитие на родения в Ямбол обвинител вървеше само по възходяща линия. Той не само успя да оглави в края на 2006 г. Софийска градска прокуратура, но спечели и втори мандат със съкрушително мнозинство във ВСС през 2011 г. В крайна сметка се срина до адвокатски консултант, тъй като е дисциплинарно уволнен и дори не може да започне самостоятелна дейност като адвокат.

Голият треньор

Футболното събитие на България, получило най-голям отзвук по света, всъщност нямаше много общо със спорта. Фенове на "Левски" не харесаха новия треньор Ивайло Петев и го разсъблякоха гол до кръста. И то пред погледа на живата легенда на "сините" Наско Сираков, който се зарече да не стъпи повече на "Герена". Кадрите с полуголия Ивайло обиколиха моментално планетата. Във всяко нещастие обаче има и някакво щастие. След конфуза в "Левски" Петев избяга чак в Кипър и стана треньор на тамошния АЕЛ. Сега тимът му е първи, а в Лимасол носят българина на ръце. Ивайло може да е спокоен: ако пак го снимат гол, ще е на някой от безкрайните плажове на слънчевия остров.

Гърмящото тефтерче

Един от мощните парламентарни скандали през годината се разгоря около тефтерчето на шефа на комисията за предотвратяване на конфликт на интереси Филип Златанов. Перничанинът си водел старателни записки по преписките и указанията от върховете на ГЕРБ. Той си е записвал директни нареждания от типа: "този да се удари", "онзи да се оправи", "преписката срещу еди-кой си да се забави". Срещу тях има и инициали, за които се предполага, че са на лидери на ГЕРБ - ИФ, ЦЦ, ББ. Стана ясно, че комисията е изпълнявала политически поръчки за компрометиране на неудобни политици и висши чиновници от опозицията и от управляващите.
Заради прословутото тефтерче бе създадена нарочна парламентарна комисия, а самият Златанов през октомври бе освободен от комисията. Аферата завлече и Искра Фидосова, която напусна парламента и подаде оставка от всички ръководни постове в ГЕРБ.

Игумен на калъп

Доста скандали разтърсиха родната църква през тази година, но определено най-голям бе този с агатоникийския епископ Борис, игумен на Бачковския манастир. Той се смяташе за фаворит за владишкия пост във Варна след внезапната смърт на дядо Кирил. И наистина получи най-много гласове на епархийския избор, състоял се на 15 ноември. Варненските свещеници и миряни обаче се вдигнаха на бунт, обвинявайки го в купуване на гласове, като мизата е била 30 000 лева. Светият синод се принуди да касира вота и да назначи ново гласуване на 15 декември. Междувременно в интернет се появиха скандални видеозаписи, показващи как светиня му се отдава на френска любов. Това вече преля чашата на търпението на архиереите и те го изхвърлиха от кандидатските списъци за следващите митрополитски избори в Неврокопска епархия, които ще се проведат на 12 януари.

Беглецът от властта

И това се случи. Да ти предложат висок държавен пост и да откажеш. Звучи невероятно, но стана факт само преди месец и половина. При това - у нас, в България. Направи го зам.-кметът на община Сандански Младен Тимчев. Трябваха му няколко дни, за да размисли и да вземе решението си. И досега не съжалява за своя избор. Категоричен е, че не е станал заместник на директора на Държавен фонд "Земеделие" заради своите съграждани, заради града и отговорността си към делата в общината. И защото камъкът си тежи на мястото.
"Не на последно място в града е семейството ми, а ако бях приел новата длъжност, трябваше да се преместя в София", признава зам.-кметът на Сандански, който 9 години е на този пост и отговаря за най-важния ресор - икономическия. Тимчев е наясно, че туризмът е най-важният бранш за курортния град. Затова и хвърля най-много усилия в тази насока. Убеден е, че всеки политик е длъжен да усеща пулса на обществото, да се съобразява с мнението на хората, да е професионалист и да е лоялен към екипа си. "И ловец съм, и рибар съм", важи с пълна сила за Младен.
А за кулинарните му умения се носят легенди.