Военни ескортираха Дядо Коледа

Варна Лайф

25-12-2013, 16:56

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Всяко дете може да получи информация къде е добрият старец в момента

Самолети на Въздушните сили на САЩ ескортираха Дядо Коледа. Два Ф-16 са придружили шейната с подаръците по пътя й към Канада, съобщи NORAD (Американското космическо командване).

Традицията NORAD  да следи Дядо Коледа в пътя му по планетата, датира от 1955 г., когато обява в местен вестник в Колорадо спрингс призовала децата да звънят по телефона, за да научат къде в момента се намира Дядо Коледа и скоро ли ще стигне в техния град. Погрешка обаче бил даден номер на американска военна база. За да не разочарова децата, командирът на базата Полковник Хари Шоуп наредил на телефонистите да казват, че знаят точно къде се намира добрият старец, което сложило началото на традицията със следенето на стареца и шейната с подаръци.
Сега специален екип за проследяване на Дядо Коледа всяка година отговаря на хиляди телефонни обаждания и още толкова електронни писма, дава информация чрез Twitter и специална Фейсбук страница. Последното съобщение там е отпреди 3 часа и гласи: "Последната спрка на Дядо Коледа е Атолът Джонстън, САЩ, Малки далечни острови". Според тракерите на Дядо Коледа, тази нощ той е раздал 7 060 919 100 подаръка.

Интересно е да се знае, че ескортът със самолети също не е нещо ново и датира от далечната 1960-та година.

Ежегодното коледно пътешествие около света започва от Република Кирибати - архипелаг от 32 атола разположени в Тихия океан, пресичащи Международната линия за смяна на датата. Оттам то преминава през Нова Зеландия и Австралия, придвижва се към Япония и Азия. Африка и Европа са следващите континенти, следвани от Северна и Южна Америка.