Дядото осъмна като Дядо Мраз

Животът

25-12-2013, 15:13

Снимка:

blagoevgrad.utre.bg

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Неизвестни боядисаха паметника на Димитър Благоев

Нов "паметник" грейна в Благоевград за Коледа. Скулптурата на Димитър Благоев-Дядото в центъра на града - между Драматичния театър „Никола Вапцаров” и Общината, беше преобразена в Святата нощ на Христово Рождество. Белобрадият "патриарх" на социалистическата идея в България умело "влезе в ролята" на съветския събрат на Дядо Коледа - Дядо Мраз.

Неизвестните засега "художници" оставили до преобразения паметник чувал с надпис "Оставка" - предполагаем подарък за управляващите.

Местните жители приемат със смесени чувства художествената стойност на преобразения паметник - най-вече според личните си партийни пристрастия.

Благоевград е третият град в България, който става жертва на скулпчърпейнтинга - боядисването на скулптури. Преди време самобитни "творци" на няколко пъти променяха визията на паметника на Съветската армия в София, на лъва пред Съдебната палата, на композицията пред централата на БСП в столицата и на Альоша в Пловдив.

Във Варна пък войниците на Паметника на българо-съветската дружба осъмнаха с разноцветни качулки миналото лято. Акцията на 22 август 2012 по-късно беше приписвана на Пламен Горанов, който се замозапали пред общината в края на февруари тази година.