Знаете ли историята на коледното дърво?

Животът

24-12-2013, 11:47

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Първите гирлянди се произвеждали в Германия. За целта се използвало чисто сребро, което майсторите изтегляли в тънки нишки

Украсеното коледното дърво е символ, с който свързваме може би най-прекрасните семейни празници в календара за цялата година. Още от дълбока древност, в древен Египет хората са украсявали домовете си с палмови клонки, с което са отбелязвали най-краткия ден в годината.
Коледното дърво у дома носи невероятен уют
Подобни традиции са имали древните китайци и юдеи. Скандинавците пък са декорирали своите домове с вечно зелени растения, тъй като викингите са вярвали, че тези растения са обещанието пролетта да се завърне по техните земи след тежките зими.
Римляните по повод празниците в чест на бог Сатурн, украсявали ритуални дръвчета с дребни предмети и свещи, а келтите обкичвали с плодове дъбовите клонки, за да умилостивят боговете на жътвата.
Историята на Коледната елха се крие в дълбока древност. Оспорва се откъде започва този обичай. Една от легендите твърди, че бенедктинския монах Свети Бонифаций, който бил почитан като апостол на Германия, е използвал елховото дърво с неговата триъгълна форма като аналогия на Светата Троица в християнството – Бог Отец, Бог Син и Светия дух.
Друга легенда разказва, че Мартин Лутер – основателят на Протестантството, докато вървял в една зимна нощ, той забелязал как звездите блестели между замръзналите клонки на елхите, сякаш хиляди свещички са запалени по тях. Той отсякъл едно дръвче, и когато се прибрал, цялото му семейство украсили клонките му със свещички.
Според други твърдения, най-старото украсено Коледно дърво е елхата в Рига. Това е било през далечната 1510 година, като доказателството е намерено в архивите на Рига.
По-късно, през 1521 година, принцеса Де Меклембург представя на местните куртизантки украсената елха, която пренася след сватбата си с Орлеанския дук и в Париж. През 17 век, първите коледни базари се организират в Германия, където всеки може да си купи дребни сладки в различни формички за украса на Коледното дърво, както и хартиени цветя и лентички в различни цветове. Първите гирлянди се произвеждали в Германия. За целта се използвало чисто сребро, което майсторите изтегляли в тънки нишки. От Германия, украсяването на Коледна елха като традиция се пренася и в Англия.
Бумът след украсите, използвани за Коледната елха, настъпва през 19 век. За пръв път се правят стъклените топки, оцветени в различни цветове и навлизат хартиените гирлянди. Витлеемската звезда засиява от върха на дръвчето. Оттогава родителите започват да оставят подаръци под елхата. През 1882 година са патентовани електрическите лампички за украса на Коледното дърво.
През ХХ век, поради глобалния проблем с изсичане на дърветата, затова в Германия започват да правят изкуствени елхи. Първата от тях е направена от гъши пух. По-късно, американска компания доразвива идеята и прави така познатите и в наши дни пластмасови елхи./chudesa.net/