Наръчник на коледния купонджия

Животът

24-12-2013, 10:38

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Въведете свои традиции в празниците, като вечеряте на земята, организирате домашно издирване на подаръци и подготвите тематично парти

Цялата празничност на Коледа може да се превърне в истински кошмар, ако специално не се погрижите за нейния сценарий. Западноевропейската култура отдавна си е създала традиция в това отношение, която нарича “коледно забавление” (Christmas entertainment) и тази прецизност никак не е случайна.

Ние, като истински славяно-балкански субекти, приемаме празниците предимно като повод да се наядем до ушите и порядъчно да се напием. В този смисъл самата организация на Бъдни вечер, раздаването на подаръците и коледният обяд се превръщат в нещо като манифест на чревоугодието, а нужната театралност и празничност минава някак в графата “к'вото стане”. Колкото повече живеем в организирания съвременен свят, толкова повече се убеждаваме в нуждата да правим празниците си не само красиви, но и добре подредени. Така избягваме обичайната досада у по-младата роднинска аудитория, безсмисленото тъпчене с храна и в крайна сметка превръщането на специалната вечер в съвсем обикновено “гости”, пише в-к "Труд".
Претворете традицията
Според нашата религия Бъдни вечер е строго семеен празник, на който се яде постно, има погача с паричка и дрян, чете се молитва, палят се свещи и се говори за хубави неща. В последните години към тази практика се прибави и западноевропейския обичай в полунощ или на следващата сутрин да се разменят подаръци.
Всичко това е чудесно, но далеч не е особено забавно. Затова претворете традицията и й придайте нещо свое. Защо например, вместо да вечеряте на маса, не подредите ястията на земята у дома?! За повече автентичност сервирайте в съдове от дърво и керамика.
Бъдни вечер е тихият празник, затова едва ли е подходящо да устроите купон с танци, но пък можете да организирате интересни семейни занимания. Това е нощта, в която можете да признаете съкровени неща на близките си хора, да споделите с тях успехите и провалите от изминалата година, да разкажете за страховете, радостите и уроците си. В някои части на Франция например точно по Коледа е прието роднините да си разменят и по-неприятни семейни забележки. На специално място в дома се поставя съд, в който всеки от семейството може да остави написана от него препоръка или мнение за всеки от роднините. След като хапнат добре, всички отиват до “съда на откровението” и започват да вадят листчетата едно по едно. Най-често тези признания се правят анонимно, но така или иначе никой няма право да се сърди или да иска обяснение, стига бележката до него да не е откровено обидна.
Проявете творчество и по време на самата вечеря. Организирайте малки изненади за всеки - може да са късметчета, които всеки да тегли, послания със закачливи текстове или дори малки предизвикателства. Моя приятелка например устройва у дома си на Бъдни вечер нещо като годишен семеен концерт. Всеки от фамилията подготвя някакъв номер или артистично изпълнение. Дори тавата със зелеви сарми се превръща в нещо повече от традиционно ястие, защото върху всяка сармичка е забита коктейлна клечица с весело послание. А злоядият й син една година изяде цели шест сарми, само и само да достигне до късметчето “Ново колело”.
В моето семейство пък и до ден днешен се изпълнява една стара и странна традиция. На Бъдни вечер, след основното ядене, на масата се поставя панер с плодове, орехи, семена и метални монети. Всеки член на фамилията взима панера и разклащайки го, казва: “Когато крада, никой да не ме види, когато крадат - всички да ги видят...” Да, наясно съм, че заклинанието никак не е християнско, но обичаят е в родата от векове и си се спазва с истинска сериозност. Сред роднините ми не ми е известно да има крадци, ама знае ли човек...
Внимателно с Дядо Коледа
Основното събитие за децата вечерта преди Коледа е получаването на подаръците. Ако хлапетата ви са във възраст, когато все още вярват в добрия старец, подкрепете тази фантазия и ги накарайте да мечтаят. Не е добра идея да разчитате на личен маскировъчен ресурс и артистични заложби. По-сигурното е, че децата ще ви разпознаят. Един от най-големите провали, които знам в това отношение, е случай, в който бабата, която така и така прекарваше 24 часа с петгодишния си внук, реши да си сложи бял памук за брада и мустаци и да облече едно старо вталеночервено палто. Резултатът беше потресаващ. В мига, в който едрите й женски форми се появиха в рамката на вратата, детето протегна ръце и изхлипа: “Бабооо...” Иди обяснявай после, че това всъщност не е баба ти, а дядо ти Коледа...
В съветите за коледни партита, добре подредени от прилежните американски специалисти по парти мениджмънт, задължително присъства един особено важен: “Следвайте стила, който сте определили, и бъдете стриктни като актьори в спектакъл!” В този смисъл по-добрата идея за Дядо Коледа е да поканите някой малко познат на децата ви ваш приятел, който след като раздаде подаръците, няма да се впусне в анализи за последния мач, който е гледал с вас. В една определена възраст децата са доста подозрителни относно съществуването на милия старик с червени дрехи и наблюдават появите му с особено зорко око. Затова със сигурност ще забележат дънките под мантията, маратонките вместо червени или черни ботуши, часовника на китката или издайническите аксесоари, които така много напомнят на собствения им вуйчо. За да избегнете всички тези рискове, ангажирайте професионален актьор за най-важната роля на вечерта. Когато го “поръчвате” обаче, уверете се, че ще пристигне в подобаващ костюм, трезв и навреме и какъв ще е сценарият на представлението му.
За да впечатли децата ви, дайте му предварително информация за тях - дали слушат, кои са последните им бели, как се справят с домашните задачи, за какво упорстват или хленчат, в какво са похвално добри. Не забравяйте, че вие сте част от спектакъла, затова се обръщайте към актьора само с името на героя му. Не нарушавайте магията с въпроси за пари, служебни ангажименти в празничната вечер и политика примерно.
Съвсем реално е да не успеете да организирате пристигането на Дядо Коледа с шейна, теглена от елени. Не се предавайте! Винаги можете да отиграете ситуация с пълния чувал с малко фантазия. Достатъчно е един от домашните да се отдели незабелязано от общата компания, за да постави подаръците пред външната врата и да звънне на звънеца. Децата се спускат да отварят, а вие им обяснявате, че добрият старец много бърза, за да занесе подаръци и на другите деца и мигом е отлетял с шейната.
Може да организирате и нещо като приключенско търсене на подаръците. Достатъчно е само да инсценирате спиране на тока и да поведете из дома дребосъците в издирване на “пратката” от Дядо Коледа. По пътя можете да подхванете всякакви игри - например поредица от писма, в които те трябва да изпълнят определени неща, а да достигнат до следващата стъпка. Можете да подготвите и карта за намиране на подаръците, която да въвлече децата в истинска авантюра у дома. По пътя до даровете хлапетата ви могат да “попадат” на най-различни доказателства за скорошното присъствие на любимия дядо - нахапана бисквитка, чаша с отпито мляко, нахапана ябълка, копче от костюма му, косми от брадата му. Повярвайте ми, ако организирате всичко добре, децата ви ще имат наистина незабравим празник.