Достоен, Достоен!

Мисия Варна

23-12-2013, 20:22

Автор:

Росица Пенкова

Всичко от Автора

Миряни и клир посрещнаха новия Варненски и Великопреславски митрополит Йоан

С оркестъра на ВМС 10 минути преди 17.00 часа бе посрещнат новият Варненски и Великопреславски митрополит Йоан пред катедралния храм „Свето Успение Богородично”. Церемонията по въвеждането му продължи повече от 2 часа. През по-голямата част от времето владиката даваше благословия на миряни, които се изреждаха да му целуват ръка. Преди това ръка му целунаха всички свещеници от Варненско. Да получат благосоловия от новия владика в Кадерлания храм дойде и майката на починалия митрополити Кирил заедно с брата и сестра му. 

Архимандрит Дионисий - началник на отдел "Богослужебен" в Св. Синод,, прочете обръщение от името на патриарх Неофит. В него подробно бяха изброени събитията, довели до избора на дядо Йоан - от кончината на предишния митрополит Кирил, през отменения  избор на първия епархийски събор във Варна, до обявяването на Знеполския епископ Йоан за архипастир на Варненска епархия. Когато отец Дионисий стигна до изречението, с което патриархът обявява Йоан за нов Варненски и Великопреславски митрополит, множеството в храма започна да скандира „Достоен, достоен!”. ”Работата на новия митрополит няма да е успешна без вашата помощ”, обърна се към миряните патриархът в писмото си.

Митрополит Йоан изслуша словата на духовния водач на  Българската православна църква със затворени за молитва очи. След това той защити славата си на изкусен оратор и над 15 минути говори пред събралите се. След като отдаде почит на предишните варненски митрополити, той обеща да служи на църквата и християните в епархията. Йоан обеща да се грижи за благосъстоянието на свещениците, да е близо до  всички социални групи сред миряните, да направи всичко възможно да работи с представителите на държавната власт за добруването на всички общини, а също и да потърси духовна близост с интелектуалците, защото според него и най-големият талант не е достатъчен, ако няма вяра и страх от Бога. Грижа за тези, които още не са приели в сърцата си Христос и християнството, които сега не са в Родината си, обеща още митрополитът. Той се зарече да бъде често в храмовете в епархията и съобщи програмата си за следващите дни. Утре ще бъде отслужена Василиева  света литургия, на 25- е празничната Рождественска литургия, на 26-и дядо Йоан ще е в Шумен, на 27-и – в Търговище, на 28-и- в Провадия, а обиколката му ще завърши на 29-и в Добрич с литургия и в дома за деца сираци там.

След словото му всички свещеници от варненската епархия изпълниха „Достойно есть”, водени от солисти на църковния хор на Катедралния храм „Свети Александър Невски” .  Дълго след това те продължиха с възклицанието „Достоен, Достоен!”