Античният комплекс на нос Св. Атанас удря рамо на Варна за културна столица

Туризъм

20-12-2013, 15:40

Снимка:

община Бяла

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Античният комплекс край Бяла отваря врати още през януари (СНИМКИ)

Откриха официално раннохристиянския комплекс за туристи

Комплекс "Антично селище и късноантична крепост" на нос Св. Атанас в град Бяла бе открит навръх Игнажден. Целта е превръщането му във водеща туристическа атракция на територията на община Бяла. Работата по проекта за консервация, реставрация, експониране и социализация на  комплекса продължи две години и струваше 4,55 млн. лв. от европейските фондове, държавно финансиране и собствени средства. Археолозите доц. д-р Валери Йотов – главен ръководител на обекта и неговите колеги д-р Александър Минчев и Деян Янчев, които заедно с проектантите и архитектите, са екипът, работил по реставрацията на обекта.

Идеята е античното селище да бъде популяризирано по време на туристически изложения в България и в чужбина, както и чрез активна работа с туроператори у нас и в чужбина. Комплексът ще бъде включен и в списъка със значими културно-исторически обекти по българското Черноморие. От община Бяла се надяват откриването на комплекса за туристи да даде тежест на кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата. 

Комплексът включва три сгради с различна функционална характеристика – баптистерий, винарна и базилика. Обектът е най-важният засега проучен раннохристиянски комплекс, който включва трикорабна едноабсидна базилика с притвор, три кръщелни, кладенец за светена вода, жилище на главния свещеник, производствени съоръжения – две пещи за битова керамика и винарна. В базиликата, в кръщелните и в близост до тях са открити фрагменти от архитектурната и декоративната им украса, една цяла и няколко други олтарни маси, фрагменти от стенописи, в това число образ(и) на светец, надпис "Мария" и др.

Въз основа на най-късните монетни находки, разрушаването на крепостта трябва да се свърже с аваро-славянското нашествие през 614 г. – по времето на император Ираклий (610-641). Ако за античното селище може само да се предполага докъде се е простирало, то късноантичната крепост е с площ около 40 декара. Укрепителната линия се състои от крепостна стена и ров и затваря носа от североизточния до южния склон на носа.