По-евтин ток от първи януари

Парите

20-12-2013, 14:03

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Това важи както за бита, така и за малкия бизнес, който е свързан към мрежата за ниско напрежение

С 10% се намалява цената на нощната тарифа на тока, а с 1% тази на дневната. Това важи както за бита, така и за малкия бизнес, който е свързан към мрежата за ниско напрежение.

Решение е взела Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, заяви нейният нов председател Боян Боев на първия си брифинг пред журналистите. Намалението влиза в сила от 1 януари.

За да се случи това, са намалени технологичните разходи на електроразпределителните дружества, като е намалена цената за пренос и достъп от 12,47 лв. на мегаватчас на 6.91 лв.

За да се оздрави НЕК, цената на електроенергията от обществения доставчик, която ерепетата купуват е увеличена от приблизително 95 лв. на 100, 43 стотинки, като в резултат на това в компанията - изпаднала в тежко финансово състояние, ще се влеят 120 млн. лв. Намирането на резерви в ЕРП-тата е вследствие на независимо експертно становище.

С намалената цена за бита хората ще могат по-лесно да посрещнат разходите си за комунални услуги, а бизнесът ще може да се възползва от намалението като увеличи конкурентоспособността си и запази и дори разшири по този начин работните си места. Очаква се на 27 декември да се проведе обществено обсъждане на новите цени на тока и след това на закрито заседание на ДКЕВР да ги фиксира.

Боев посочи, че дейностите по анализите за предстоящото намаление на цените на електроенергията са започнали още от времето на Анжела Тонева, която миналата седмица подаде оставка като председател на ДКЕВР заради "голямото напрежение" в комисията.

Стана ясно и, че вече са направени всички процедури за отделянето на Електроенергийния системен оператор от Националната електрическа компания, което е важно условие за създаването на електроенергийна борса. Очаква се в края на март ДКЕВР да реши относно издаването на лиценз за създаването на електроенергийната борса - ход, който се очаква от много години.