Окончателно: Няма да разкопават Паша дере заради тръбите

Мисия Варна

19-12-2013, 19:26

Снимка:

Varnautre.bg/архив

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Те ще минат през тунели на 20 метра дълбочина

Зала "Одесос" на Археологически музей днес остана наполовина празна днес по време на обществено обсъждане на Оценката за въздействие на околната и социалната среда на морската част на газопровода Южен поток.

Въпреки гневните призиви в социалните мрежи, че всички недоволни от проекта варненци трябва да се съберат и залата умишлено е избрана толкова малка, днес единици се отзоваха на поканата на Саут Стрийм Транспорт Б.В. (Южен поток транспорт) - международната компания, с акционери руската компания OAO Gazprom (50% дял), италианската компания Eni SpA (20% дял) и Френската енергийна компания EDF и германската компания Wintershall Holding GmbH (BASF Group), всяка от които с 15% дял от акциите. Компанията е създадена да осъществи планирането, строителството и последващата експлоатация на газопровод през Черно море и първите 3 километра от сушата - до компресорната станция.

В 11 тома с общо 5 000 страници екип от 80 експерти установява, че изграждането и експлоатацията на тръбите няма да нанесат значими или трайни промени на околната среда. Според единия от авторите на доклада - Милена Христова, еколози имат готовност дори да изнасят на ръце костенурките от сервитутната зона на газопровода при прокопаването на траншеята и оформянето на просеката. Останалите животни щели да избягат сами, а след края на строителните работи ще се върнат обратно. По време на полагането на тръбите ще бъдат поставени мрежи, които ще спират животните и стени срещу шума.

Днес окончателно стана ясно, че плажът Паша дере няма да бъде разкопаван. Четирите тръби ще минат през микротунели с диаметър 2.4 м. Те ще тръгват от 12 метра дълбочина в морето и ще минат на 20 метра под плажа. Дългите 1 километър тунели ще свършват 560 метра след плажа и тръбите ще продължат по дъното на траншея, изкопана в сервитутната зона. Прокопаването на тунелите ще отнеме няколко дни и хората няма да имат проблеми да посещават плажа и да се къпят.

Еколозите признават, че за оформяне на просеката ще бъде изсечена част от гората на Паша дере, но е предвидено компенсаторно залесяване.

При проучванията на морското трасе са открити 80 археологически обекта, които ще бъдат изследвани от български учени. Шест от находките са в близост до преминаващите тръби и около тях ще бъде осигурена буферна зона от 150 метра.

Най-остри коментари днес организаторите на обсъждането чуха от д-р Радослав Минков, шеф на АГ болницата във Варна, който живее в най-близкото населено място до трасето на газопровода - вилна зона Ракитника. Той нарече демагогия избора на Паша дере за излизане на тръбите на българска земя. "При обществените обсъждания, организирани от фирмата, която ще прави газопровода на териоторията на България, попитах - защо точно на Паша дере строите компресорната станция. Отговориха ми: защото от Южен поток Транспорт са избрали тук да излязат тръбите. Сега в рекламните материали на Южен поток Транспорт чета, че избрали Паша дере за излизане на тръбите, защото другите решили там да е компресорната станция", цитира д-р Минков.

През януари се очаква мнението на Министерството на околната среда и водите по представения днес ОВОС. Едва след това ще започне издаването на ПУП и рзрешително за строеж.

Морският газопровод Южен поток през Черно море е първата част на енергийната газопреносна система Южен поток. Създавайки нов транзитен маршрут и осигурявайки допълнителна пропускателна способност, проектът ще допринесе за сигурността на доставките на природен газ от Русия към Централна и Югоизточна Европа.

Морската част от газопровода Южен поток ще е с дължина 931 км, стартирайки от Руския черноморски бряг в района на Анапа, пресичайки турската икономическа зона в Черно море и стигайки българското крайбрежие в близост до Варна. Оттам природният газ ще се транспортира през територията на страната от Южен поток България АД и допълнително от други съвместни предприятия в Югоизточна и Централна Европа. Краят на газопровода е в Северна Италия. Търговските операции се планира да започнат до края на 2015 година. Когато бъде окончателно завършен, морският газопровод от системата Южен поток ще се състои от четири тръбопровода и ще има годишен капацитет от 63 милиарда кубически метра природен газ. По изчисления на инвеститорите този обем ще задоволява едва 12% от прогнозното потребление през 2020 г.