Античният комплекс край Бяла отваря врати още през януари (СНИМКИ)

Туризъм

19-12-2013, 23:24

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Екскурзоводи ще развеждат туристите из находките на нос "Св. Атанас"

Приключи реставрацията и експонирането на античния комплекс на нос "Св. Атанас" край Бяла - един от забележителните исторически обекти на родното Черноморие, с особено значение за развитието на България като дестинация за културен туризъм.

Античното селище и късноантична крепост на нос ”Свети Атанас” представлява комплекс от три сгради с различна функционална характеристика – баптистерий, винарна и базилика. Обектът е най-важният засега проучен раннохристиянски комплекс, който включва трикорабна едноабсидна базилика с притвор, три кръщелни, кладенец за светена вода, жилище на главния свещеник, производствени съоръжения – две пещи за битова керамика и винарна. В базиликата, в кръщелните и в близост до тях са открити фрагменти от архитектурната и декоративната им украса, една цяла и няколко други олтарни маси, фрагменти от стенописи, в това число образ(и) на светец, надпис „Мария“ и др. Въз основа на най-късните монетни находки, разрушаването на крепостта трябва да се свърже с аваро-славянското нашествие през 614 г. – по времето на император Ираклий (610-641). Ако за античното селище може само да се предполага докъде се е простирало, то късноантичната крепост е с площ около 40 декара. Укрепителната линия се състои от крепостна стена и ров и затваря носа от североизточния до южния склон на носа.

През януари 2014 г. ще започне работа и специален екип, който ще отговаря за управлението и популяризирането на обекта. Обучени по проекта екскурзоводи ще бъдат на разположение на посетителите за беседи и организирани турове. В най-активните периоди ще бъде организиран транспорт за туристите, който ще осигурява превоз от центъра на града до селището. В плановете на Общината влиза и изграждането на археологически музей, в който ще бъдат съхранявани откритите на мястото артефакти.

След успешното възстановяване на археологическия комплекс, Община Бяла има амбициозни планове за неговото развитие след отварянето му за посетители още през януари 2014 г. Сред основните приоритети е популяризирането на античното селище по време на туристически изложения в България и в чужбина, както и чрез активна работа с туроператури у нас и извън страната. Комплексът ще бъде включен и в списъка със значими културно-исторически обекти по българското Черноморие. Въпреки че проектът е насочен предимно към летен морски отдих и културен туризъм, ще се работи и в посока създаване на условия за привличане на български и чуждестранни туристи извън активния летен сезон чрез организиране на специални туристически атракции, подобряване на инфраструктурата, без да се нарушава автентичния вид на средата.

Проектът „Консервация, реставрация, експониране и социализация на антично селище и късноантична крепост на нос „Св. Атанас” и превръщането им във водеща туристическа атракция на територията на Община Бяла, Варненска област“ обедини усилията на общинската, областната и държавната администрация с цел съхраняването на важен за културното наследство на България археологически обект. Привличането на български и чуждестранни туристи ще спомогне за целогодишното развитие на региона и алтернативния културно-исторически туризъм.

Проектът се осъществява по Приоритетна ос 3 на Оперативна програма „Регионално развитие“: „Устойчиво развитие на туризма”. Отпуснатата финансова помощ в размер на 5 296 258,03 лева е разпределена както следва: 4 551 604.15 лв. безвъзмездната финансова помощ към бенефициента, от които 3 868 863,53, осигурени по ОПРР, съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие; 682 740,62 лева са съфинансиране от държавния бюджет, а 744 653,88 лева представляват допълнителен собствен принос на Община Бяла.

В момент, когато Варна се бори за Европейска столица на културата, Община Бяла добавя допълнителна стойност на региона, като предлага на гостите на града един изключително интересен културно-исторически обект.