Общински чиновник: Определете ми комисиона

Животът

19-12-2013, 17:22

Снимка:

Google earth

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Скандален запис извадиха от Отворения Обществен Съвет на протестиращите

Общински чиновник, вживял се в ролята на брокер на апартаменти "на зелено", иска комисионa от архитекта на хотел, чиито строителни книжа е консултирал. Скандален запис на разговора между Олег Колев - гл. експерт "Свлачища и укрепване на територии" в Общината и арх. Рашев беше оповестен днес от Отворения Обществен Съвет на протестиращите. Преди да поиска комисиона за осигуряване на купувач за апартамент в новостроящ се комплекс на Кабакум, експертът консултира архитекта за това дали в района има свлачища. "Няма, няма, всичко е спокойно там", успокоява той събеседника си и минава директно на финансовите въпроси. Въпреки твърденията му обаче по алеите на комплекс "Журналист" вече се виждат огромни пукнатини, предизвикани от свличане на ската след началото на строителните работи на брега.

Въпреки споровете около строителните книжа на обекта и собствеността на терена през септември градежът е започнал. Разрушен е бункер от Втората световна война, плажът е засипан с купчини пръст. В момента на мястото се излива трета плоча.

Инвеститор на обекта е варненката Филка Колева - печално известна със съдбата на друг свой обект - търговски дом "Файт" на бул. "Сливница".

Разрешителното за строеж е издадено през 2007 година. Впоследствие се оказва, че Филка Колева не е собственик на имота, за което е започнала прокурорска проверка. Въпреки това строителите бутат вилата на собственика, живеещ в чужбина, добавят и обособения парцел на бункера и започват градежа. През 2011 г. разрешителното е подновено, тъй като строителството не е започнало в срок от 6 месеца след издаването на първото. Междувременно е приет новият Общ устройствен план на Варна, според който тук може да има само ниско строителство, теренът попада и в зона А на Закона за устройство на черноморското крайбрежие, който налага същите ограничения за височина. Това дава основание на главния архитект на общината Петър Йорданов да откаже съгласуване на проектите в техническата фаза на обекта. Заповедта му е отменена от РДНСК, а Варненският административен съд отхвърля жалбата на Йорданов.

Според гражданското сдружение има и други нарушения по започналото на самия бряг на морето строителство. Според ЗУТ, например, обектът е трета категория (в руски сайт той се рекламира за продажба с обща площ 5 500 кв. метра). Разрешителните за обектите трета категория се издават от МРРБ, а не от Общината. Затова в строителното разрешение е записано, че "дворецът" на Кабакум е четвърта категория. Няма и изработен ОВОС за строежа на обекта.

От Отворения обществен съвет алармирали кмета за проблема на 23 август 2013 г. Още на 28 август получават отговор от главния архитект Петър Йорданов, който обяснява хронологията на издадените строителни книжа и насочва жалбоподателите да търсят правата си в съда.
На 22 ноември кметът на Варна отново е уведомен за нарушението на Общия устройствен план на града, въпреки че разрешителното е издадено преди неговото приемане. След питане на съветник по време на сесията на Общинския съвет на 13 декември, Иван Портних обеща, че ще се направи проверка. Поради липсата на отговор и несъстояла се среща по темата от Отворения обществен съвет искат оставката на кмета. Те продължават да настояват и за оставка на Общинския съвет, който заседавал в нарушение на Закона за местното самоуправление и местаната администрация. Там изрично е записано, че местният парламент се състои от 51 съветници, а във варненския от пролетта заседават едва 48 след напускането на трите избранички на Веселин Марешки.

По-късно днес случаят коментира и кметът Иван Портних. Той беше категоричен, че  сигналът на Обществения съвет е препратен към РДНСК. Според него само съдът може да определи дали подадените от собствениците документи при издаването на разрешителното преди 6 години са неистински. Строителното разрешително е издадено според действащото тогава законодателство.

Иван Портних  ще изготви писмен подробен отговор на питането по темата, отправено от общински съветник на сесията миналия петък.