С пари от "Бедствия и аварии" ще спасяват "Аспарухово" от безводието

Животът

19-12-2013, 16:23

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Варненци на протест заради безводието

Нова канализация ще спре наводненията в центъра

Община Варна очаква 6 млн. лева от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане за решаване на проблема с безводието в "Аспарухово" и "Галата". Според кмета Иван Портних състоянието на главния водопровод за южната част на града, минаващ от ул. "Девня" до стария канал море-езеро, е изключително тежко и според назначената от него комисия има опасност всеки момент да излезе от строя и да нанесе сериозни поражения на града. Това давало основания на общинската админстрация да потърси средства за изграждането на нова тръба от държавната комисия, отговаряща за последиците от бедствии и аварии.

„През това лято възникнаха няколко много сериозни аварии и кв. „Аспарухово“, „Галата“ и „Боровец“ останаха за дълго без вода. Имаше сериозни технически проблеми със съоръжението, строено през 60-те години на миналия век“, обясни зам.-кметът по инфраструктурата Христо Иванов.

Проектът включва изграждане на 870 метра нов водопровод, както и 260 метра хоризонтален сондаж. Той е готов и предоставен на общината от "ВиК-Варна".

По ОП "Околна среда" са готови и проектите за водопоясен колектор на района около улиците "Пирин" и "Битоля", за реконструкцията на водопреносен колектор на кръстовището на бул. "Владислав Варненчик" с бул. "Република", за изграждане на защитни и антигравитационни съоръжения в района на мост-канала „Виница“ - Траката, където има проблеми с основите му.

Общината има готовност да издаде разрешително за строеж и по проекта за рехабилитация и реконструкция на канализационната мрежа на централната градска част. Сега отпадните и дъждовните води са в общи тръби и при всеки по-голям дъжд мазите в Гръцката махала се наводняват. Дължината на предвидената за изграбдане нова мрежа е 25 км, а прогнозната стойност е около 33,5 млн. лв.