Днес питаме "Южен поток" за чистотата на брега и морето

Мисия Варна

19-12-2013, 01:00

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Обществено обсъждане на доклада за оценка на въздействието върху околната среда е насрочено за 16 часа

Общественото обсъждане за развитието на проекта за морската част от газопровода „Южен поток“ и за публикувания наскоро доклад за оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) е насрочено за 16 часа днес в зала "Одесос" на Археологическия музей. Поканата е от Саут Стрийм Транспорт Б.В. (Южен поток транспорт) - международната компания, създадена да осъществи планирането, строителството и последващата експлоатация на морския газопровод през Черно море. Акционери са руската компания OAO Gazprom (50 % дял), италианската компания Eni SpA (20% дял) и Френската енергийна компания EDF и германската компания Wintershall Holding GmbH (BASF Group), всяка от които с 15% дял от акциите.

Многобройни проучвания на животинския и растителен свят в Черно море и на брега близо до Варна бяха направени, за да се оцени потенциалното въздействие на морския газопровод „Южен поток“ върху околната среда на българския участък от проекта. Предварителният доклад за ОВОС обобщава всички резултати от проучванията и предложените смекчаващи мерки с цел морският участък от газопровода да бъде построен в условия на безопасност и по природосъобразен начин, съобщават от компанията.

На обсъждането ще присъства Андрей Фик, технически директор на South Stream Transport B.V., който ще представи проекта като цяло, след което ще има кратко обобщение на резултатите от доклада по ОВОС. На обсъждането ще бъде предоставена по-детайлна информация за строежа на морската част от газопровода Южен поток, както и за мерките за смекчаване на въздействието му върху околната среда.

От страна на Саут Стрийм Транспорт Б.В. ще присъстват още Матео Веронези, ръководител на ОВОС и Разрешителни, Саут Стрийм Транспорт Б.В. и Милена Христова, консултант по ОВОС на Саут Стрийм Транспорт Б.В.

Морският газопровод Южен поток през Черно море е първата част на енергийната газопреносна система Южен поток. Създавайки нов транзитен маршрут и осигурявайки допълнителна пропускателна способност, проектът ще допринесе за сигурността на доставките на природен газ от Русия към Централна и Югоизточна Европа.
Морската част от газопровода Южен поток ще е с дължина 931 km, стартирайки от Руския черноморски бряг в района на Анапа, пресичайки турската икономическа зона в Черно море и стигайки българското крайбрежие в близост до Варна. Оттам природният газ ще се транспортира през територията на страната от Южен поток България АД и допълнително от други съвместни предприятия в Югоизточна и Централна Европа. Търговските операции се планира да започнат до края на 2015 година. Когато бъде окончателно завършен, морският газопровод от системата Южен поток ще се състои от четири тръбопровода и ще има годишен капацитет от 63 милиарда кубически метра природен газ.

От края на ноември «Саут стрийм транспорт“ провежда проучвания на плажа Паша дере и във водата в близост до плажа. Целта на тези геотехнически проучвания за анализиране на почвени и геоложки свойства е да се събере по-подробна информация за проектирането на микротунелите, които компанията реши да прокара под плажа, за да го предпази от строителни дейности

В рамките на тези проучвания, на сушата се правят малки сондажи с около 10 см в диаметър, за да се вземат почвени проби. Това ще помогне на нашите инженери да опознаят геоложките свойства на почвата и да ги имат предвид при проектирането на микротунелите, в които „Саут стрийм транспорт“ планира да полага тръбите под плажа. За да се вземат такива проби и от морското дъно, във водата изследванията се правеха от малка платформа, която вече приключи работа и е демонтирана. От понеделник, 23-ти декември, пробите от почвата в по-дълбоки води ще бъдат вземани от малко по-голяма платформа", уточняват още от South Stream Transport BV..

Национално защитената зона Лиман и чувствителни местообитания на плажа са и ще бъдат специално избягвани по време на проучванията, за да се гарантира, че те няма да бъдат засегнати. Всички съоръжения за тези проучвания ще бъдат демонтирани в края на декември 2013 година, обещават от компанията.

Строителството на морския газопровд, включително и на микротунелите за него, е планирано да започне в средата на 2014 година.

За да гарантира опазването на плажа, „Саут стрийм транспорт“ реши да изгради 4 микротунела, които да пресекат брега под плажа. Тунелите ще са с малък диаметър и ще бъдат прокарани на около 20 метра под плажа. След това в тях ще се инсталират тръбите на газопровода. Този метод е малко по-сложен и по-скъп в сравнение с традиционните начини за прокопаване на тръбопровод, но предимството е, че тръбите ще бъдат инсталирани на по-голяма дълбочина и без строителни дейности по самия плаж. Геотехническите проучвания, които се провеждат в момента, ще осигурят информация, необходима за конструирането на тези микротунели.