Рок операта “Исус Христос суперзвезда“ с премиера утре във Варна

Варна Лайф

18-12-2013, 15:44

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Реджи: Любима ми е арията на Исус Христос в Гетсиманската градина

За пръв път във Варна се поставя рок операта “Исус Христос суперзвезда“ по музика на Андрю Лойд Уебър и текст на Тим Райс. Проектът се реализира под палката на диригент-постановчика Юли Дамянов, като на 19 декември ще чуем премиерното концертно изпълнение, а сценичната версия ще има своята премиера през 2014 г. В постановъчния екип на “Исус Христос суперзвезда" влизат именитите български творци проф. Светозар Донев - режисьор, Иван Токаджиев – художник, Анна Донева - хореограф.

За ролята на Исус Христос в премиерното концертно изпълнение Държавната опера покани певеца от българската клубна сцена Нейчо Петров-Реджи. Той се изявява еднакво добре в стиловете джаз, фънк, соул, R&B, боса нова, блус и етно, но за пръв път ще пее рок опера – едно предизвикателство, за което той се готви много сериозно.

Ето какво разказва Реджи: “Винаги съм знаел, че все някой ден ще участвам в подобен проект и ето че сега този момент дойде. Рок операта „Исус Христос суперзвезда” е световноизвестна творба, белязала поколението на хипитата от 70-те години на миналия век. В нея се съчетават различни стилове, като фънк джаз, суинг, рок, рагтайм, неравноделни ритми, оригинална религиозна музика и всички те се развиват съвсем свободно в една академична, оперна среда. Познавам различни версии на рок операта и се радвам, че мога да предложа и моя интерпретация. Аз съм вярващ, но не се придържам стриктно към църковния канон, защото знам, че бог не живее в църквата, а в душата. Образът на Исус Христос в рок операта ме привлича с мелодичността и умело изградената комбинация между смирение и гняв. За да се пресъздаде адекватно този образ, е необходимо да се съсредоточиш най-напред в духовното послание. Това е точно толкова важно, колкото и владеенето на различните стилове на пеене, за които стана дума. Любима ми е емблематичната ария на Исус Христос в Гетсиманската градина както заради неравноделната тема, така и заради заложения в нея диаболизъм – арията е красива като хармоничност, но същевременно излъчва агресия”.

Останалите главни персонажи в рок операта ще представят солистите на ДМБЦ ”Стефан Македонски” Александър Мутафчийски и Георги Ханджиев и солистите на Държавна опера Варна Силвия Ангелова, Свилен Николов, Пламен Димитров, Вяра Железова, Людмил Петров, Владислав Владимиров и др. Освен симфоничния оркестър, в изпълнението участва и хорът на Държавна опера Варна с диригент Стефан Бояджиев. За следващите сценични изпълнения ще се канят и други известни български рок и поп изпълнители.