Режат на скрап "Надежда"

Животът

18-12-2013, 14:15

Снимка:

в-к "Преса"

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

В края на юни 2008 година беше спуснат флага й

Подводницата "Надежда" е продадена на търг с тайно наддаване. Най-висока цена - близо 710 000 лв. е дала "Финтрон-България". "Надежда" става само за скрап и за нищо друго, обясниха експерти. Тя е продадена без въоръжение и други специални блокове към нея. Ако собственикът например реши да я ползва само като плавателно средство за екзотични екскурзии под водата, трябва да хвърли поне 7 млн. лв. за това. Подводницата е пласирана без батерии, а те са страшно скъпи. Цената им е коло 4 млн. лв., пише вестник "Преса".

В края на юни 2008 година, на официална церемония във Военноморска база Варна беше спуснат флагът й. “Надежда” е произведена през 1959 год. в СССР и от тогава е била на въоръжение в българския черноморски флот, като повече от 10 години не е била потапяна. Още през 1997 г. акумулаторната й батерия е била изчерпала своя експлоатационен лимит и се е използвала като тренировъчна. “Надежда” беше третата българска подводница, която в историята на Военноморските ни сили се сваля от въоръжение.

Преди години имаше идея да бъде превърната в музей. Дори имаше писмо от тогавашния министър на отбраната Николай Цонев, с което военното министерство дава съгласието си излязлата от въоръжение “Надежда”, да се превърне в паметник на българското подводничарство.