Правителството дава половин милион за Двореца, трябват поне 5

Мисия Варна

17-12-2013, 15:23

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Кметът Портних договори с премиера ремонта на Двореца

Парите ще стигнат само за проектиране на мащабната реконструкция, от която залата има нужда

500 000 лв. ще бъдат предоставени от държавния бюджет на община Варна за стартиране на строително-ремонтните дейности на Двореца на културата и спорта в града. "За своите 45 години залата е сериозно амортизирана и не отговаря на новите изисквания на европейските и световни федерации по волейбол и хандбал. За да може да се провеждат международни състезания в нея, тя трябва да бъде реконструирана, като се разшири игралното поле, изградят се подвижни трибуни, подмени се отоплителната и вентилационната инсталация", се казва в официалното съобщение на Министерски съвет.

Отпуснатата днес сума ще стигне само за проектиране на мащабната реконструкция, от която се нуждае Дворецът. За същинския ремонт, без който Варна не може да кандидатства за домакин на Европейското по волейбол през 2015 г., са нужни над 5 млн. лева.

С друго постановление по бюджета на Министерския съвет за 2013 г. днес бяха предоставени 9,1 млн. лв. допълнително за обезпечаване нормалното приключване на бюджетната година. Основната част от отпуснатите средства са за финансиране изпълнението на проекти от администрацията на МС и от областните управители по оперативни програми.

Успешното изпълнение на проектите е свързано с осигуряването на заемообразно финансиране на дейностите, а възстановяването на разходите се извършва след верифицирането им в период от два до шест месеца. В резултат на това се ангажира значим финансов ресурс, което не позволява осигуряването на разходи за нормативно регламентирани дейности на АМС и второстопенните разпоредители с бюджетни кредити.

Правителството предостави на Министерството на труда и социалната политика допълнителни 12 млн. лв. за сметка на икономии на разходи и трансфери по републиканския бюджет. Средствата са предназначени за изплащане на дължими помощи и обезщетения, възникващи като право по редица социални закони – за хора с увреждания и за покупка на помощни средства и медицински изделия, за отпускане на целева помощ за отопление, за покриване на разходи за диагностика и лечение в лечебни заведения на лица, които нямат доход.

Разпределени бяха и други 2,1 млн. лв., реализирани като икономии след приключване на кампанията за раздаване на ваучерите и получаването на безплатните декодиращите устройства на гражданите, за които наземното телевизионно радиоразпръскване е основен източник за получаване на телевизионни програми, които не се заплащат.

От тези средства 1 млн. лв. ще бъдат предоставени на „Български пощи” ЕАД за компенсиране на несправедливата финансова тежест от извършване на универсалната пощенска услуга по Закона за пощенските услуги през 2011 г. Компенсацията, изчислена съгласно указанията на Европейската комисия, е в размер на 12 548 000 лв., а предоставената на дружеството до момента – 8,5 млн. лв. при планирани едва 2 млн. лв. в бюджета за 2013 г.

Шестстотин хиляди лева ще бъдат предоставени на 84 общини в 24 области за гарантиране на достъпа до ефирен цифров сигнал на лица, които нямат възможност да ползват платени телевизионни услуги. Тези хора са идентифицирани от кметовете и кметските наместници на 393-те населени места, които не са покрити с ефирен цифров сигнал според данни на „НУРТС Диджитъл” ЕАД, след изпратени писма до тях от МТИТС. Средствата ще бъдат целево предоставени на базата на конкретна процедура на взаимодействие между органите на централно и местно ниво за финализиране на възможността за достъп до цифрово телевизионно съдържание на всички лица със специфични социални потребности.

Друга част от средствата са за осигуряване на извършени разходи, които не са планирани и обезпечени с бюджета за 2013 г. – плащания за извършени полети със специално предназначение от „Авиоотряд 28” и вноската на България в Европейския институт за публична администрация.