Децата на учителите влизат с предимство в забавачниците

Мисия Варна

17-12-2013, 14:22

Снимка:

Община Варна/пресцентър

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Заложената промяна ще засегне само членовете на синдикати, което означава, че годишно ще помогне за приема на 3-4 деца на млади учители

Децата на учителите ще имат предимство при приема на в детските градини. Затова се пребориха просветните синдикати и промяната залегна в анекса на Колективния трудов договор в сферата на образованието, който беше подписан днес.

Предимството за място в детски градини ще могат да ползват млади преподаватели със стаж повече от две години в сферата на образованието. "Ако до третия път детето не се класира чрез общинската електронна система за прием, ще помогнем да бъде настанено в детска градина чрез необходимия набор от документи, които директорите ще осигурят от съответните заведения", обясни шефката на дирекция "Образование" в общината Лилия Христова.

Заложената промяна ще засегне само членовете на синдикати, което означава, че годишно ще помогне за приема на 3-4 деца на млади учители. Превилегията не важи за баби и дядовци на деца, кандидатсващи за забавачка.

Подписаният днес анекс е в сила до края на 2014 година, когато изтича сега действащият общински КТД. През септември ще започнат преговорите за изготвянето на новия договор, който ще бъде съобразен с новия национален КТД, което се очаква през юни. В него се предвижда да бъдат фиксирани 7 брутни заплати, които учителите да получават при пенсиониране, вместо сегашните 6.