Специалност "Южен поток" въвежда български университет

Животът

17-12-2013, 13:10

Снимка:

Varnautre.bg/архив

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Приемът ще е следващото лято във Висшето транспортно училище "Тодор Каблешков"

Висшето транспортно училище "Тодор Каблешков" в София ще обяви прием за нова специалност догодина. Тя ще се казва "Южен поток" и ще подготвя специалисти по експлоатация на газопровода, който трябва да мине под Черно море и през цялата територия на България. За да бъде акредитирана новата специалност обаче са нужни около 600 хиляди евро.

Ректорът на ВУЗ-а проф. Петър Колев обясни пред БНТ, че идеята е добра и се надява, че по специалността ще има наплив, тъй като за проекта за газопровода ще имаме нуждата от такива специалисти.
В нея обаче ще могат да влизат студенти, които говорят руски и ще държат изпит по математика.

Учебният план ще бъде реализиран съвместно между родното ВТУ и руския университет "Губкин".

"Когато готвим специалисти, трябва да се съобразяваме с изискванията и условията на газостроителя. В Русия има специален университет за такива кадри и по тази причина обучението, което тук ще вършим, трябва да бъде съвместно с този университет", каза ректорът.

Проблемът засега е, че на руските преподаватели трябва да се заплати около 600 хиляди евро. за три семестъра преподаване, пресметна Колев.

"Ако парите се осигурят, специалността ще бъде открита и ще има прием още настоящата кандидат-студентска година", обеща той.