Еврейска награда за Варна влиза в Историческия музей

Мисия Варна

16-12-2013, 14:55

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Варна и до ден днешен е един от символите на толерантността, мултиетническата и мултирелигиозната общност в България

Варна получи почетна награда "Шофар" по повод 70-годишнината от спасяването на българските евреи. Призът се дава от организацията на евреите у нас "Шалом".

"Варна и до ден днешен е един от символите на толерантността, мултиетническата и мултирелигиозната общност в България", заяви председателЯТ на "Шалом" д-р Максим Бенвенисти, след като връчи наградата и почетната грамота на кмета на морската столица Иван Портних.
"Шофарът е древен музикален инструмент, който е будил и призовавал хората за молитва и за други обществени дейности. В днешни дни това е онзи звук, който трябва да буди съвестта ни", допълни Бенвенисти.

Благодарности на "Шалом" и на еврейската общност за наградата, изаказа кметът. "Тъй като наградата е признание за цялата варненска общественост, смятам, че нейното място е в Регионалния исторически музей, където ще може да бъде видяна от варненци.

Убеден съм, че звукът на шофара ще ни напомня за тази толерантност, която е проявена от предците ни и която е така необходима в наши дни“, коментира Портних и припомни, че през пролетта във Варна бе открит паметник "Шофар".

Кметът получи и личен приз - почетена златна значка. На церемонията в община Варна присъстваха още Мориц Машиах – председател на инициативния комитет на наградите "Шофар", Красимир Методиев – почетен консул на Израел във Варна, Олег Калдерон – председател на варненската организация „Шалом. В знак на уважение към домакините гостите поднесоха и други традиционни еврейски подаръци – кашерно вино, умален деветсвещник - символ на празника Ханука, и книги, посветени на евреите в България.