Общината намали данъка за колите

Ретро автомобилите няма да плащат

Данъчните ставки за автомобилите ще са с 5% по-ниски от следващата година на територията на община Варна. Това гласуваха днес съветниците на сесия, на коеято точка от дневния ред бяха промени в Наредбата за общински данъци и такси. Намалението обаче няма да доведе до по-нисък данък за всички автомобили. Повечето от тях ще плащат с 15% по-висок налог през 2014-а г. заради решението на НС, с което отпадна досегашното 50% намаление за коли до 74 киловата с Евро 3 и 4. Така че колите над 74 киловата, за които и досега нямаше 50 % отстъпка на практика вече ще плащат с 5% по-малко.

ОбС реши да бъдат освободени от данък всички ретро автомобили, регистрирани във Варна. За 1 път в НС бяха фиксирани и електроавтомобилите, които по закон са освободени от данък.

Съветът реши още да се намали туристическия данък за хотелите 5 звезди, който в момента е 1,60 лв. на ден за човек и е най-висок в страната. Намалението ще коства на общинския бюдже 98 000 лв., но се очаква то да стане причина за по-висока събираемост и сумата да бъде компенсирана.