Какво да сготвя утре?: 14 декември

Животът

13-12-2013, 16:00

Автор:

Елена Пенчева

Всичко от Автора

Още по Темата:

12 лунен ден

Уикендът: Време за покупки

Пълнени калмари и Салата от айсберг, рукола, ябълки и орехи

Луна в Телец, 12 лунен ден

Гладуването в тези дни, може да стане причина за отслабване на организма и за заболявания. Ако не желаете да добавите бързо излишни килограми обаче, ориентирайте се към  рибни блюда и месести плодове и зеленчуци. Тази лунна позиция е най-предразположена към натрупване на излишни килограми.
Полезни са храни, които съдържат натриев сулфат - тиквата, картофите, морковите, лукът, цветното зеле, ряпата,цвеклото, спанакът, крушите, ябълките и зърнените храни, а също и ядките, най-вече орехите, растителните масла и плодове и зеленчуци съдържащи повече вода.
Препоръчително е също да се консумират много морски продукти. Знакът Телец контролира функциите на щитовидната жлеза,а морските продукти съдържат йод, който е необходим за правилното й функциониране.

Пълнени калмари са идеални за случая, предвид коледният пост.

Необходими продукти за 4 порции:
1 кг средно големи калмари
1 глава лук
1 връзка магданоз
500 гр домати
1/2 ч.ч.ориз -
1/2 ч.ч.бяло вино
зехтин
1 лимон
черен пипер
сол

Приготвяне:
Почистваме калмарите като отделяме главата и пипалата, които нарязваме на кубчета. Лукът се нарязва на ситно, а доматите се обелват и настъргват или намачкват, ако са от консерва
Запържваме лука, нарязаните пипала и глави от калмари,  ситно нарязания магданоз и половината от доматите. Прибавяме ориза и подправяме със сол и черен пипер. Оставяме да къкри на бавен огън, докато не изври водата. Пълним калмарите със готовата смес, "зашиваме" ги с клечки за зъби и ги изпържваме в зехтин.

Изпържените пълнени калмари се подреждат в тавичка, покриват се с остатъка от доматите, нарязаният на кръгчета лимон и зехтина от пърженето. Всичко се запича още 45 минути в предварително затоплена  до 170-180 градуса фурна.

Можем да сервираме със Салата от айсберг, рукола, ябълки и орехи, за която ще са ни нужни:
1 глава айсберг
1 връзка рукола
1 зелена ябълка
40 г орехи
2 с.л. лимонов сок
1 с.л. мед
4 с.л. зехтин
сол

Айсбергът се накъсва на средни по големина парченца и заедно с руколата се поставя в купа. Зелената кисела ябълка се нарязва на тънки полумесеци и се добавя към салатата. Поръсва се с орехи и се приготвя дресинг от разбития лимонов сок, течен мед, зехтин и сол. С получения дресинг се полива салатата. Сервира се веднага.