Варненец и ученик от Шумен спечелиха американска инвестиция

Животът

12-12-2013, 11:52

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

100 000 долара получили двамата за мобилно email приложение

Варненски програмист и 17-годишен ученик от Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия в Шумен спечелиха инвестиция от 100 000 долара, за да развият собствен бизнеспроект в САЩ с американския фонд Y Combinator, съобщава Дарик. Мартин Стоянов, който е от Нови пазар, представи вчера проекта си на областния управител на Шумен Венцислав Венков. Инвестицията е спечелена съвместно с 30-годишния бизнеспартньор на Мартин - варненеца Теодосий Теодосиев.

Мартин и Теодосий разработили приложение за email клиент за организиране на пощата, което може да се използва в движение по мобилния телефон. Иновативното според единадесетокласника е, че програмката им се използва много по-бързо и по-лесно от вече съществуващите и буквално с едно натискане на бутон можеш да преместиш едновременно няколко папки. А ползата от това? Когато седнеш пред компютъра вкъщи или в офиса, вече си с една крачка напред, защото си организирал пощата си в движение. Двамата новатори се срещнали преди година, когато Мартин участвал в конкурс за старши предприемачи Startup weekend Varna. Точно там се запознал с бъдещия си бизнеспартньор. Двамата спечелили варненското състезание, като за 54 часа успели да създадат собствен бизнес и основали компанията Magine.

Три дни след победата проектът им получил финансиране от 25 хиляди долара от инвестиционния фонд за рискови инвестиции Eleven. Два месеца след успеха във Варна Мартин Стоянов и Теодосий Теодосиев кандидатстват вече за един от най-важните фондове за рискови инвестиции Y Combinator. Практиката на американците е да поемат рискови бизнеспроекти за срок от три месеца, като им помага да се развият и да си намерят инвеститори. След трите месеца правят демо ден, в който участниците представят бизнеса си пред 500 от най-добрите инвеститори в Силициевата долина. Статистиката показва, че 80 процента от новаторите на форума намират средства за проектите си. Мартин и Теодосий участват с приложението си за поща. На 1 ноември им се обадили да им кажат, че са одобрени за интервю. Буквално в движение се записали за 19 ноември и заминали за Силициевата долина.

“Интервюираха ни два пъти и на края на деня ни казаха, че сме одобрени, а програмата с наше участие ще бъде от декември до март”, разказва Мартин. Той поставил и рекорда за най-млад участник, спечелил инвестиране. “Американците инвестираха в приложението ни 100 000 долара, които през трите месеца в САЩ ще вложим за създаване на най-добрия продукт”, обясни Мартин Стоянов. Ако той и Теодосий успеят да привлекат инвеститори, се надяват да останат в САЩ и да изградят бизнеса си на по-високо ниво. Там ще доразработят това, което вече са представили, и ще започнат да го продават, като направят собствен бранд, маркетингов екип и наемат допълнително хора.

Ученикът от Нови пазар е в голяма степен самороден бисер, тъй като не е посещавал никакви уроци и школи - нито по английски, нито по програмиране, пише "Монитор". “Бях много любознателен, постоянно четях, винаги се опитвах да правя експерименти с компютъра. Целият ми ден минава пред компютъра, всичката ми работа е там. За мен това е забавлението, училището, там са ми и приятелите”, разказа вчера момчето.