БСП няма да подкрепи актуализацията на бюджета на Варна

Според Пламен Начков една от големите слабости на варненската общинска администрация е планирането

Групата на варненските общински съветници от БСП няма да подкрепи актуализацията на бюджета на Варна. Това става ясно от официална позиция разпространена до медиите два дни преди сесията на общински съвет.

"Актуализацията на варненския бюджет за тази година показва политическа немощ и в нея няма очертани ясни приоритети за града и варненци. Имаме много съображения, които не бяха взети под внимание и за това няма да подкрепим актуализацията", обяви председателят на ГС на БСП-Варна и общински съветник доц. Д-р Лидия Петкова. По думите на колегата й от групата в местния парламент, Пламен Начков, актуализацията на бюджета не е внесена навреме.

"За първи път това се прави в последния момент. Целта е да се узаконят плащания, които могат да се направят и без актуализация на бюджета", коментира той. Според него една от големите слабости на варненската общинска администрация е планирането. Като един от примерите Начков посочи заложените 10 милиона лева приходи от общинска собственост, от които за първото деветмесечие Общината не е получила нито лев. "При тази актуализация на практика се оказва, че общинската администрация е получавала заплати без да извършва дейностите, които са й възложени", каза още червеният съветник.

От актуализацията на бюджета става ясно още, че не са отпуснати заложени средства и в сферата на здравеопазването. "Трябваше да бъдат дадени пари за ремонти и апаратура на АГ-болницата, Очна болница, ДКЦ-атата, на болницата "Света Анна", но и тук изпълнението е нулево", обясни в качеството си на председател на здравната комисия в общината доц. д-р Лидия Петкова.

По повод проблемите в Тубдиспансера тя подчерта, че нейната комисията единодушно е приела оздравителния план на здравното заведение и е насочен отдавна към финансовата комисия и здравната дирекция. „Оздравителният план е много добре финансово мотивиран и ако беше приет лечебното заведение може да стъпи на краката си след 2 години”, уточни доц. Петкова. Тя допълни, че по този казус са изпращани многократно писма за опасността Тубдиспансера да изпадне във финансова несъстоятелност. Общинската финансова комисия обаче не е взела под внимание сигналите.