Общината пак спасява тубдиспансера

Мисия Варна

11-12-2013, 11:47

Снимка:

n/a

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Половината лекари в Тубдиспансера подадоха оставка

Заради финaнсовия колапс лекарите в болницата подадоха оставки

Община Варна за пореден път ще осигури спешна субсидия за Специализираната болницата за лечение по пневмо-фтизиатрични заболявания. Нужните 150 000 лв. ще бъдат гласувани на предстоящата сесия на Общинския съвет в петък, съобщи кметът Иван Портних след среща с управителя на лечебното заведение д-р Станимир Киряков. Със средствата ще бъдат покрити задълженията на болницата от минали години към доставчици, а чрез вътрешна компенсация ще бъдат изплатени голяма част от задълженията за заплати към работещите в диспансера, увери управителят д-р Станимир Киряков.

„Общината за пореден път ще подходи отговорно, но ще търсим съдействие за стабилизиране на болницата и от здравното министерство”, заяви Иван Портних.

Болницата е общинско дружество, но се финансира от държавата. Проблемите започват преди 2 години, когато субсидията на преминал болен е намалена 4 пъти.
„На един лежащ пациент получаваме едва 33 лева на ден. Издръжката обаче е с близо 50 лева повече - 80 лева. Така всеки месец Тубдиспансерът се нуждае от 30 000 лева субсидия от общинския бюджет", обяснява управителят д-р Станимир Киряков. Спорд него средствата, получавани в момента от здравното министерство, не стигат дори за заплати на лекарите и служителите.

Болницата е без допълнителни приходи, тъй като не може да лекува по клинични пътеки. През отминалите 2 години част от недостига се покрива от общинския бюджет - налети са над 800 000 лева.
10 от общо 13 лекари в тубдиспансера вече са подали оставки и напускат на 1 януари, което ще прекрати лиценза на болницата. В нея всеки месец се регистрират десетина нови случаи на туберкулозно болни.

Според кмета Портних следват три стъпки за стабилизиране на тубдиспансера – отпускането на 150 000 лева от бюджета на града е първата от тях. Следват разговори с министерствата на финансите и на здравеопазването за корекция в стандартите, по които държавата плаща за работата на диспансера, както и преговори със съседните общини, чиито пациенти обслужва лечебното заведение.

„Само за миналата година общината е дала на диспансера 340 000 лева“, напомни кметът Иван Портних. Той съобщи още, че се обмисля вариант за разкриване на отделение за неспецифични белодробни заболявания, за да може чрез клинични пътеки да се получават допълнително средства. За целта е готов проект, който ще бъде актуализиран. За него ще се търсят средства по програма Джесика и чрез фондовете за енергийна ефективност. Д-р Киряков изчислил, че инвестицията на общината за ремонт на помещенията на новото отделение с 15 легла ще са около 200 000 лева. Сумата обаче ще бъде компенсирана още през следващите 2 години тъй като ще отпадне ежемесечното дотиране на лечебницата от общинския бюджет.

Разходването на предоставяните досега средства на болницата се проверява чрез одит, който да покаже има ли нарушения от предишното ръководство на диспансера, съобщи още Портних.

Една от мерките е и варненската болница да стане четвъртият в страната център за интерактивно изследване на туберкулозата. Сега такива центрове има само в София, Пловдив и Плевен. Кръвните проби на варненските пациенти се пращат в София и те чакат за резултатите и диагнозата няколко седмици. Ако здравното министерство одобри предложението, във варненския Тубдиспансер ще бъде оборудвана модерна лаборатория и туберкулозата ще бъде доказвана в рамките на няколко дни. Работата по кръвните проби пък ще носи допълнителни приходи на здравното заведение.