Online система намалява щетите от земетресения

Животът

11-12-2013, 10:30

Снимка:

© БГНЕС/архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Реализирането на целия план е започнало през декември миналата година и е на стойност 476 263 евро

Създаване на online система за обучение по предотвратяване на рисковете при земетресения предвижда Техническия университет във Варна. Идеята е част от приключващия международен проект SISMILE на тема „Повишаване на професионалните умения за справяне от риска от земетресения вътре в сградите”.

Очаква се резултатите от проекта могат да бъдат използвани при обучението на студенти в откритата през миналата година специалност в ТУ-Варна “Защита на населението при бедствия и аварии”.

Реализирането на целия план е започнало през декември миналата година и е на стойност 476 263 евро. Българският екип от Технически университет – Варна се ръководи от доц. д-р инж. Велко Наумов – зам. ректор по международно сътрудничество.

Освен учени от България в проекта участват техни колеги от Турция, Румъния, Гърция, Белгия, Испания, Италия и с подкрепата на Япония.

Основната идея е чрез обединяване на опита, знанията и усилията на партньори от най-застрашените от земетресения Европейски държави да се направи превенция на опасностите от неструктурните елементи с цел намаляване на човешки наранявания и жертви.