Сюрприз за 12-ти клас: Матура по математика след месец

Животът

10-12-2013, 11:41

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Росица Колева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Изхвърлят българската история от училищaта

На 6 декември в София на учениците е съобщено за допълнителния изпит. Във Варна още не знаят

Министърът на образованието е изпратил писмо до регионалните инспекторати, с което дава указания за насрочването на допълнителен изпит - външно оценяване по математика за дванадесетокласниците по средата на учебната година. Решението е прочетено на учениците в София на 6 декември и безапелационно им е съобщено, че само след месец ще държат изпит по математика върху материала от 8 до 12 клас включително, като оценката от него ще влезе в дипломата. Това става ясно от петиция в интернет "Не на скандалната нова внезапна матура в 12 клас!".

Проверка на Varnautre.bgпоказа, че във Варна няма яснота по въпроса. "При нас няма пристигнало такова разпореждане от министерството. Петицията също не е стигнала до нас", беше коментарът на началникът на РИО - Варна Венцеслава Генова, след консултация с експертът по математика в местния инспекторат.

Според авторът на петицията Силвия Недкова, която се позовава и на сканиран документ на РИО-София, министърът на образованието е писал на инспекторатите на 12 ноември. Писмото било с номер 0704-88 по направление "Установяване нивото на знания и практически умения по математика на учениците в края на гимназиалния етап и мотивирането им да се явят на ДЗИ по математика".

"Да не забравяме, че говорим за дванайсетокласници! Деца, които се готвят за матура и за кандидатстудентски изпити. Много от тях вече подават документи в чужди университети, разчитат на оценките си от първия срок, за да бъдат приети в тях. Някои от тези деца изобщо нямат афинитет към математиката, никой не може да ги стимулира да изберат нова матура, на която да се явят. Техният избор отдавна е направен, подготовката е започнала още в началото на учебната година.

Сюрпризът на МОН, очевидно прибързаното решение, с което трябва да се провери нивото на учениците, е във вреда на абитуриентите. Нанася поражения на бъдещето им, които ще бъдат трудни за преодоляване. За тези, които ще опонират с "ами да са учили и няма да имат проблеми", ще припомня, че изпитът е много повече от проста проверка на натрупани знания – той е стрес, подготовка, напрежение, амбиция. Дванайсетокласниците ще имат няколко такива изживявания през идващата година – две матури, два кандидатстудентски изпита. Да загубят един месец, в който да се върнат за преговор на материала от 8 клас, е фатално за тях.

За пореден път недообмислени решения, господа управляващи. Образованието е за децата, не за администрацията! Изпитът не помага да бъдат научени неща, които досега не са били научени. Ако ви е толкова важно да измиете срама от отвратителните класации, в които България попадна като ниво на образование, променете системата, не наказвайте децата", коментират притеснените родители.

За четирите дни от създаването си петицията има 540 подписа. Тревогата е обхванала деца и родители от 18 града, сред които София, Добрич, Русе, Шумен, Варна, Пловдив, Бургас и др.