Законови промени лишават клошарите от препитание

Животът

10-12-2013, 10:01

Снимка:

© Varnautre.bg/Архив

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Приемането на този текст директно ще лиши от приходи над 150 хил. души в цялата страна

Промени в Закона за управление на отпадъците могат да лишат всички, които предават хартия, стъкло и пластмаса от препитание, алармират от Българската асоциация по рециклиране. Съществува предложение за промяна в закона, което да забрани напълно гражданите да предават срещу заплащане отпадъци от хартия, пластмаса и стъкло, като единствената възможност, която е предложена, е да ги изхвърлят в контейнерите за разделно събиране.

"Приемането на този текст директно ще лиши от приходи над 150 хил. души в цялата страна, ще затвори възможността на гражданите да получават пари срещу вторичните си суровини и ще породи дефицит на суровини за фирмите, които преработват тези отпадъци. В предложените проекти за промяна на Закона за управление на отпадъците има залегнали предложения, в които се настоява площадките за пластмаса и хартия също да бъдат разположени в промишлените райони с мотив, че по този начин ще намалеят кражбите на отпадъци от цветните контейнери", коментират от асоциацията.

Според техния анализ, хората, които се занимават със събиране и предаване на отпадъци през последната година се пренасочили към събирането на хартия и пластмаса, тъй като според сега действащия нов Закон за управление на отпадъците най-големите площадки, на които се събират и метални отпадъци, се преместиха в промишлените райони на градовете и към тях бяха предявени тежки законови изисквания – банкови гаранции, видеонаблюдение, санкции от 30 до 100 хиляди лева.

"Така ако през 2012 г. имаше 2 300 площадки за отпадъци, на които можеха да се предават черни и цветни метали, сега техният брой е 900, под санитарния минимум от 1200, необходими за това България да бъде чиста и да изпълнява целите на оползотворяване на отпадъците. В същото време пунктовете за пластмаса, хартия и стъкло не са на разрешителен режим и те останаха в жилищните зони", допълват още от БАР.