Половината лекари в Тубдиспансера подадоха оставка

Мисия Варна

09-12-2013, 22:51

Снимка:

bTV

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Напускането на медиците от 1 януари ще прекрати лиценза на болницата

Половината лекари, които се грижат за туберкулозно болните в цяла Североизточна България, подадоха оставки. Единствената такава болница в района е във Варна и е във финансов колапс, предаде bTV.

Дълговете на болницата възлизат на над 300 000 лева, а служителите й не са получавали заплати от август. Работят при мизерни условия, температурата в сградата едва надвишава 10-11 градуса. Марин Маринов е шофьор в болницата. След всяко дежурство сменя линейката с такси, за да свърже двата края. Работи по над 16 часа на ден.

Болницата е общинско дружество, но се финансира от държавата. Проблемите започват преди 2 години, когато субсидията на преминал болен е намалена 4 пъти. Настоящият управител встъпва в длъжност наскоро, прави оздравителен план и съкращава щата до санитарния минимум. Средствата обаче пак не стигат.

„На един лежащ пациент в стационара се заплаща 30 лева. По изчисления, направени от дружеството по белодробни болести, издръжката на един такъв пациент струва около 80 лева", обясни управителят д-р Станимир Киряков.

Болницата е без допълнителни приходи, тъй като не може да лекува по клинични пътеки. През отминалите 2 години част от недостига се покрива от общинския бюджет - налети са над 800 000 лева.

6 от 13-те лекари са подали оставки и напускат на 1 януари, което ще прекрати лиценза на болницата. В нея всеки месец се регистрират десетина нови случаи на туберкулозно болни.

От общината са назначили одит на болницата. След резултата от него ще се мислят варианти за изход от кризата.